Miyazaki: “Oσο είμαι αφεντικό της FromSoftware δεν θα επιτρέψω απολύσεις”

65

Ο διευθυντής της FromSoftware, Hidetaka Miyazaki, σε πρόσφατες δηλώσεις του σχολιάζει τις απολύσεις στη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών, τη σχέση της FromSoftware με τη μητρική εταιρεία Kadokawa και στην άποψη του Satoru Iwata σχετικά με τις απολύσεις.

Με τη Microsoft να κλείνει εταιρείες όπως η Arkane Austin και η Tango Gameworks και την Embracer να απολύει εκατοντάδες εργαζομένους, το τρέχον κύμα πολυδιάστατων εξαγορών δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει αποδειχθεί καταστροφικό για τη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών. Είναι δύσκολο να κοιτάξει κανείς οποιοδήποτε στούντιο παιχνιδιών που έχει εξαγοραστεί από μια νέα μητρική εταιρεία χωρίς να φοβάται ότι μπορεί να διαλυθεί στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να προσφέρει στους μετόχους αύξηση κερδών.

Αν και τα έσοδα της Kadokawa στο πιο πρόσφατο οικονομικό έτος ήταν περίπου 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια, παραμένει μια μεγάλη εταιρεία. Μία από τις κύριες πηγές εισοδήματός της είναι η FromSoftware, αν και η εταιρεία κερδίζει επίσης σημαντικά κέρδη από τις βιομηχανίες manga και animation.

Αν τίτλοι όπως το Elden Ring έχουν πουλήσει πάνω από 25 εκατομμύρια αντίτυπα, θα νόμιζε κανείς ότι η FromSoftware θα ήταν υπεράνω κριτικής. Εξάλλου, γιατί να πειράξεις την τελειότητα; Ωστόσο, άλλα στούντιο παιχνιδιών δεν έχουν γλιτώσει από τις αιφνίδιες και εκτεταμένες απολύσεις σε μεγάλους εκδότες όπως η EA, η 2K, η Sony, και άλλοι, παρά τη λογική αυτή. Έτσι, ερωτήθηκε ο πρόεδρος της FromSoftware, Hidetaka Miyazaki, για τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας με τη μητρική της εταιρεία και αν η From ήταν ευάλωτη στο ίδιο είδος δυστυχίας που βίωσαν τα στούντιο υπό την ομπρέλα της Embracer τον περασμένο χρόνο.

«Μιλώντας για τον εαυτό μου και για αυτή την εταιρεία, θέλω να πω ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα ήθελα για το προσωπικό της FromSoftware ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια», πρόσθεσε ο Miyazaki. «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι η μητρική μας εταιρεία, η Kadokawa, το καταλαβαίνει αυτό και μοιράζεται αυτή την άποψη.»

Από τότε που ξεκίνησε το Elden Ring, η FromSoftware έχει αναπτυχθεί σημαντικά, και όπως αποδεικνύεται από το περσινό Armored Core 6, το στούντιο είναι πλέον αρκετά μεγάλο για να αναπτύσσει τουλάχιστον δύο παιχνίδια ταυτόχρονα. Μέχρι στιγμής, η FromSoftware όχι μόνο έχει αποφύγει τα κύματα απολύσεων που έχουν πλήξει τις δυτικές εταιρείες παιχνιδιών, αλλά έχει επίσης αναπτυχθεί. Αν και οι ιαπωνικοί μισθοί είναι πιο χαμηλοί, κάτι που μπορεί να είναι ένας παράγοντας που τους προστατεύει από απολύσεις, η Capcom έκανε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις αποδοχές των εργαζομένων φέτος αντί να προβεί σε απολύσεις. Δεν είναι η μόνη ιαπωνική εταιρεία σε αυτή την κατάσταση.

Επιπλέον ο Hidetaka αναφέρθηκε στις δύο περιπτώσεις που ο θρυλικός πρώην πρόεδρος της Nintendo, Satoru Iwata, επέλεξε να μειώσει τον μισθό του αντί να απολύσει εργαζομένους, κατά τη διάρκεια ενός από τα πολλά επώδυνα κύματα απολύσεων φέτος. Κανένας τωρινός διευθύνων σύμβουλος παιχνιδιών δεν φάνηκε πρόθυμος να επαναλάβει αυτή την απόφαση. Ωστόσο, ο ίδιος ο Miyazaki αναφέρθηκε επίσης στη άποψη του Iwata από το 2013 για το ότι δεν απέλυσε προσωπικό, παρά τις ζημιογόνες λειτουργίες της εταιρείας.

«Πιστεύω ότι ήταν ο Iwata-san, ο αείμνηστος πρώην πρόεδρος της Nintendo, που δήλωσε ότι ‘αυτοί που φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους φοβούνται να δημιουργήσουν καλά πράγματα.’ Συμφωνώ απόλυτα με αυτή την άποψη, για να παραφράσω», σχολίασε ο Miyazaki.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι αλήθεια. Και πιστεύω ότι η Kadokawa, η μητρική μας εταιρεία, γνωρίζει πόσο έντονα νιώθω γι’ αυτό. Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια το μέλλον της From και της Kadokawa, δεν θα επιτρέψω να συμβεί αυτό, τουλάχιστον όσο είμαι υπεύθυνος αυτής της εταιρείας. Ίσως αυτό προσφέρει κάποια παρηγοριά στους παίκτες και τους υποστηρικτές μας.»

Είναι μια ισχυρή δήλωση, ιδιαίτερα υπό το φως των συνηθισμένων κλισέ των διευθυνόντων συμβούλων σχετικά με τις δύσκολες επιλογές και τα τεράστια κύματα απολύσεων στον κλάδο των βιντεοπαιχνιδιών.

Ας ελπίσουμε πως θα καταφέρει να τηρήσει τα παραπάνω ο Miyazaki και να διδάξει στην Δύση ότι δεν πρέπει να κοιτάνε τις εταιρείες τους μόνο ως αριθμούς και πως θα αυξήσουν τα κέρδη τους, αλλά και τους υπαλλήλους τους ως ανθρώπους με οικογένειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.