FIFA 21 Review

759

Το FIFA 21 είναι εδώ! Ώρα για γκολ, θέαμα, πανηγυρισμούς, χαρά, λύπη και ελπίζουμε όχι σπασμένα τηλεχειριστήρια.  Όπως κάθε χρόνο, στην αρχή της πραγματικής ποδοσφαιρικής σεζόν το FIFA κυκλοφορεί για να προσφέρει στους fans του μια ανανεωμένη έκδοση του παιχνιδιού. Βασισμένο στα πραγματικά ποδοσφαιρικά γεγονότα, το παιχνίδι προσφέρει όλες τις αλλαγές όσον αφορά τις μεταγραφές των ομάδων αλλά και τα στατιστικά / ικανότητες των ποδοσφαιριστών ανάλογα με τα επιτεύγματα τους στην πραγματική ζωή. Το μεγάλο ερώτημα (και στοίχημα για την EA Sports) είναι κατά πόσον ή καινούρια έκδοση του παιχνιδιού προσφέρει αναβαθμισμένο περιεχόμενο και gameplay που να δικαιολογεί την αγορά του σαν ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι. Το FIFA κυκλοφορεί κάθε χρόνο από το 1995 με τα παιχνίδια των τελευταίων χρόνων να δέχονται κριτική όσον αφορά το πόσο “upgraded” είναι σε σχέση με το παιχνίδι τις προηγούμενης χρονιάς. Όπως και πέρσι, το FIFA 21 περιλαμβάνει το Volta Football το οποίο είναι τύπου FIFA Street για μία πιο arcade και διασκεδαστική εμπειρία. Αξίζει να αναφέρουμε πως το παιχνίδι προσφέρεται σε PlayStation, Xbox, Nintendo Switch και PC, με τις εκδόσεις του PlayStation και Xbox να παίρνουν free upgrade στα next-gen consoles PS5 και Xbox Series X/S. Γράφει για το CyprusGamer o Λούης Σιάνιος.

Gameplay

To gameplay του FIFA 21 ακολουθεί τα ίδια βασικά στοιχεία με τις προηγούμενες χρονιές χωρίς μεγάλες αλλαγές. Η EA δούλεψε περισσότερο στο πως να βελτιώσει κάποιες αδυναμίες του περσινού παιχνιδιού σχετικά με τη ανταπόκριση και χειρισμό των ποδοσφαιριστών, προσφέροντας περισσότερες επιλογές στον παίκτη. Επίσης, έχει βελτιωθεί το crossing το οποίο ήταν σχεδόν αδύνατο στη περσινή έκδοση του παιχνιδιού. Τα παιχνίδια παίζονται σε ένα αρκετά γρήγορο ρυθμό με τον κάθε παίκτη να μπορεί να εφαρμόσει το δικό του στυλ παιχνιδιού και να το προσαρμόσει όπως προτιμά.

Το AI των ποδοσφαιριστών έχει δουλευτεί με πιο σωστές κινήσεις off-the-ball δίνοντας έτσι περισσότερες επιλογές στο επιθετικό κομμάτι. Όλα αυτά οδηγούν σε περισσότερες φάσεις μπροστά από τις εστίες, έτσι τα γκολ πέφτουν βροχή στα πλείστα παιχνίδια. Φυσικά, αρκετές από τις βελτιώσεις που γίνονται στο παιχνίδι κάθε χρονιά, προκαλούν διάφορα προβλήματα σε άλλα κομμάτια του παιχνιδιού. Εκ πρώτης όψεως, η αμυντική λειτουργεία των ομάδων φαίνεται να είναι πιο δύσκολη όσον αφορά το online multiplayer, ενώ οι τερματοφύλακες δείχνουν ανήμποροι να αποκρούσουν την οποιαδήποτε ξεκάθαρη ευκαιρία για γκολ. Η EA προσφέρει ανά κάποια διαστήματα διάφορα updates στο παιχνίδι για να διορθώσει οποιαδήποτε θέματα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Game modes

Το FIFA 21 συμπεριλαμβάνει παρόμοια game modes με τον προκάτοχο του, δίνοντας τη δυνατότητα στους παίκτες να παίξουν casually αγώνες είτε μόνοι εναντία στον υπολογιστή είτε με φίλους από κοντά και online. Για τους πιο απαιτητικούς και αφοσιωμένους gamers, υπάρχουν τα αναβαθμισμένα Career mode και φυσικά το δημοφιλές  FIFA Ultimate Team (FUT).

Το Career mode είναι ένα offline mode που δίνει την δυνατότητα στον παίκτη να διαχειριστεί μια ομάδα, να κάνει μεταγραφές, προπονήσεις, τακτικές και να την οδηγήσει σε επιτυχίες ανάλογα με τους στόχους που έχουν τεθεί στην αρχή της σεζόν. Αυτό το mode έχει δεχτεί αυστηρές κριτικές όσον αφορά το περιεχόμενο που προσφέρει και το repetitiveness κατά την διάρκεια των σεζόν. Η ΕΑ προσπάθησε να το αναβαθμίσει στη φετινή έκδοση, δίνοντας περισσότερα στοιχεία από το παιχνίδι “Football Manager”. Ο παίκτης μπορεί να διαχειριστεί την ομάδα με περισσότερες επιλογές από ποτέ, ενώ στα παιχνίδια μπορεί να κοουτσάρει βλέποντας την εξέλιξη των αγώνων χωρίς να παίζει ο ίδιος τα παιχνίδια. Ανάλογα με την εξέλιξη των παιχνιδιών ο παίκτης μπορεί να κάνει διάφορες αλλαγές και τακτικές για να αλλάξει την έκβαση ενός αγώνα, ενώ μπορεί και ο ίδιος ανά πάσα στιγμή να μπει στο παιχνίδι και να παίξει κανονικά.

Από την άλλη, το FUT είναι το πιο δημοφιλέστερο game mode στο FIFA με τους παίκτες να δημιουργούν το δικό τους club και να διαγωνίζονται online και offline σε διάφορα leagues κερδίζοντας τα πολυπόθητα FIFA coins για να μπορούν να αγοράσουν τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του πλανήτη και να τους προσθέσουν στις ομάδες τους. Το FUT περιλαμβάνει διάφορα rewards για τους παίκτες οι οποίοι παίρνουν τις περισσότερες νίκες κάθε εβδομάδα, ενώ φέτος θα μπορούν να συνεργαστούν σε Co-op και να κερδίσουν διάφορα rewards μαζί  Για πρώτη φορά το FUT περιλαμβάνει customisation του γηπέδου με τον παίκτη να μπορεί να αλλάξει τις κερκίδες, χρώματα, συνθήματα ή ακόμα και τον ύμνο της ομάδας όταν αυτή θα παίζει εντός έδρας τα παιχνίδια της. Η ανταγωνιστικότητα στο FUT καθώς και ο στόχος να βελτιώσεις την ομάδα σου κατά τη διάρκεια της χρονιάς είναι ίσως το πιο δυνατό σημείο στο FIFA 21 καθώς οι φανς δείχνουν να είναι addicted σε αυτό το mode με πολλούς να αγοράζουν το παιχνίδι μόνο για αυτό. Από την άλλη, υπάρχει σκληρή κριτική για τα FIFA packs τα οποία μπορούν οι χρήστες να αγοράζουν (με FIFA coins ή πραγματικά λεφτά) για να πάρουν random παίκτες που ίσως να συμπεριλαμβάνουν τους σπάνιους Μέσι και Ρονάλντο. Σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα αγοράς των packs καθιστούν το FUT ένα Pay-To-Win mode και αυτό δεν φαίνεται να έχει αλλάξει ούτε στο FIFA 21.

Τελειώνοντας, η ΕΑ έχει κάνει κάποιες αλλαγές και στο Volta Football με ένα καινούριο Story το οποίο είναι sequel του περσινού, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να παίξεις street football online με άλλους παίκτες. Το Volta μπορεί να προσφέρει θεαματικές ποδοσφαιρικές εμπειρίες με τα διάφορα κόλπα που κάνουν οι ποδοσφαιριστές σε 3v3, 4v4 ή 5v5 αλλά σίγουρα θα μπορούσε να είχε επιπλέον features που θα το καθιστούσαν ένα πιο σημαντικό κομμάτι του FIFA 21.

ΓΡΑΦΙΚΑ

Τα γραφικά στο FIFA τα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει σε ένα αρκετά ψηλό επίπεδο ρεαλισμού με 3D-scans των προσώπων των ποδοσφαιριστών, ενώ τα παρουσιαστικά των παιχνιδιών είναι βασισμένα στις πραγματικές μεταδώσεις των ποδοσφαιρικών αγώνων. Αμέτρητα licences των πρωταθλημάτων και ομάδων δίνουν την επιλογή στον παίκτη να ζήσει μια αυθεντική ποδοσφαιρική εμπειρία. Αυτό το match-day experience μεταδίδεται στον παίκτη και είναι σημείο αναφοράς, καθώς χρόνο με το χρόνο αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο σε μεγάλη λεπτομέρεια. Βλέπουμε τα διάφορα χτενίσματα, τατουάζ και πανηγυρισμούς των ποδοσφαιριστών να συμπεριλαμβάνονται στο παιχνίδι. Αναμένουμε φυσικά να δούμε πόσο βελτιωμένα θα είναι τα γραφικά στην νέα γενιά των gaming consoles.

ΤΕΛΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Το FIFA 21 προσφέρει μια αυθεντική ποδοσφαιρική εμπειρία με ρεαλιστικά γραφικά και γρήγορο επιθετικό ποδόσφαιρο με άφθονα γκολ και θέαμα. Είμαστε βέβαιοι πως οι τερματοφύλακες θα μισούν το FIFA καθώς οι ίδιοι φαίνονται ως οι χειρότεροι του γηπέδου. Το gameplay έχει βελτιωθεί σε κάποιο βαθμό χωρίς να υπάρχουν τεράστιες αλλαγές σε σχέση με το FIFA 20. Το Pay-To-Win element στο FUT παραμένει στον ίδιο βαθμό με την ΕΑ να μην δείχνει διατεθειμένη να χάσει τα τεράστια έσοδα που κερδίζει από τις αγορές των packs. Στα θετικά είναι η δωρεάν αναβάθμιση για PS5 και Xbox Series X/S.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Gameplay
9
Γραφικά
7
Ήχος
8.5
Ψυχαγωγία
8
Προηγούμενο άρθροΝέα σεζόν και νέο mode για το Gwent.
Επόμενο άρθροAssassin’s Creed Valhalla pre-order με δώρα
Zac Spyrou
This is not the info you are looking for.
fifa-21-reviewΤο FIFA 21 είναι εδώ! Ώρα για γκολ, θέαμα, πανηγυρισμούς, χαρά, λύπη και ελπίζουμε όχι σπασμένα τηλεχειριστήρια.  Όπως κάθε χρόνο, στην αρχή της πραγματικής ποδοσφαιρικής σεζόν το FIFA κυκλοφορεί για να προσφέρει στους fans του μια ανανεωμένη έκδοση του παιχνιδιού. Βασισμένο στα πραγματικά ποδοσφαιρικά...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.