Δείξε μου το τροφοδοτικό σου να σου πω ποιος είσαι.

2339

Όταν κάποιος ξεκινάει να φτιάξει ένα καινούργιο PC η να αγοράσει ένα έτοιμο (πράγμα που δεν προτείνεται) το κομμάτι που δίνει την λιγότερη σημασία είναι το τροφοδοτικό.
Αυτό πιστεύω ότι οφείλεται στο πρώτο ότι πολλοί δεν γνωρίζουν το πόσο σημαντικό κομμάτι είναι στο σύνολο (αν ήταν ο υπολογιστής ανθρώπινο σώμα το τροφοδοτικό θα ήταν η καρδιά).Το δεύτερο είναι ότι δεν προσφέρει άμεσα στην συνολική απόδοση του υπολογιστή και γενικά δεν έχουμε κάποια αλληλεπίδραση μαζί του σε πρώτο βαθμό.

Για κάποιον που δεν έχει την παραμικρή ιδέα από PC hardware ή είναι αρχάριος εντελώς το τροφοδοτικό (που για συντομία από εδώ και πέρα θα αναφέρω ως PSU=power supply unit ) είναι το κομμάτι που βάζουμε στην πρίζα του σπιτιού μας και δίνει ρεύμα στο PC.

Λοιπόν το πρώτο που χρειάζεται να ξέρουμε για την επιλογή του PSU είναι το πόσα watt χρειάζεται το σύστημα μας για να λειτουργήσει. Αυτό αν και αρχικά ακούγεται κάτι δύσκολο δεν είναι, με λίγη πείρα στον χώρο γνωρίζοντας 2 βασικά κομμάτια του συστήματος μπορείς και εμπειρικά να ξέρεις τι χρειάζεσαι. Ωστόσο για αυτούς που δεν γνωρίζουν αλλά και για αυτούς που θέλουν να είναι ακριβείς κυρίως για λόγους budget, υπάρχουν εφαρμογές πολύ απλές στην χρήση που μπορούμε να βάλουμε τα κομμάτια του συστήματος που μας ενδιαφέρουν και να μας υπολογίσει πόσα  watt τροφοδοτικό χρειαζόμαστε.

Ενδεικτικές εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:
1) https://outervision.com/power-supply-calculator
2)https://www.evga.com/power-meter/
3) http://https://www.coolermaster.com/power-supply-calculator/

Αφού βρούμε το πόσα watt χρειάζεται το σύστημα μας έχουμε και κάποιες άλλες παραμέτρους να κοιτάξουμε. Το πρώτο που θα αναφέρω είναι το λιγότερο σημαντικό έχει να κάνει με τον αισθητικό παράγοντα αλλά και την οργάνωση των καλωδίων.
Όποτε οι 3 κατηγορίες που έχουμε σχετικά με τα καλώδια των τροφοδοτικών είναι:

1) Wired. Εδώ όλα τα καλώδια είναι μέσα στο τροφοδοτικό και δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε όσα δεν θα χρειαστούμε με αποτέλεσμα να υπάρχουν στον χώρο χωρίς να έχουν κάποια χρήση.

2)Semi modular. Εδώ ενσωματωμένα στο PSU είναι μόνο τα βασικά καλώδια όπως της μητρικής και του επεξεργαστή και τα υπόλοιπα είναι αποσπώμενα ώστε να μην έχουμε καλώδια που περισσεύουν.

3) Full modular. Σε αυτό όπως καταλάβατε κανένα καλώδιο δεν προ υπάρχει όλα μπαίνουν και βγαίνουν, πρακτικά δεν έχει διαφορές από το semi modular αλλά θα το πληρώσετε λίγο πιο ακριβά ακόμα και αν μιλάμε για το ίδιο μοντέλο.

Αφού λύσαμε και αυτό πάμε στο επόμενο και πολύ σημαντικό που είναι το θέμα της αποδοτικότητας/efficiency. Πολύ συχνά ακούμε η βλέπουμε όταν αναφερόμαστε στα PSU για 80+ ή 80plus.

Για να μιλήσω γιαυτό θα χρειαστεί να κάνω μια αναφορά στην φυσική. Λοιπόν στην φύση κάθε μετατροπή ενέργειας χρειάζεται κάποια ενέργεια για να επιτευχθεί. Στην προκείμενη περίπτωση η ενέργεια που χάνουμε για την μετατροπή αποβάλλεται ως θερμότητα (μιλάω για την μετατροπή του εναλλασσόμενου ρεύματος σε συνεχές)

Για παράδειγμα σε έναν τέλειο και ιδανικό κόσμο ένα PC που χρειάζεται 500watt για να λειτουργήσει θα χρειαζόταν να τραβήξει από την πρίζα μας 500watt.

Στον πραγματικό κόσμο όμως το ίδιο PC με 500watt PSU αποδοτικότητας 50% θα πρέπει να τραβήξει 1000watt από την πρίζα μας για να αποδώσει τα 500watt που ζητάμε και τα άλλα 500watt θα γίνουν θερμότητα για το δωμάτιο μας και ευρώ για την ΑΗΚ…

Ενώ στον πραγματικό κόσμο πάλι το ίδιο PC πάλι με 500watt PSU αλλά αποδοτικότητας 80+% για να μας δώσει τα 500watt που ζητάμε θα τραβήξει από την πρίζα 625watt (μέγιστο, αναλόγως πόσο + από το 80% είναι).

Όταν λοιπόν ένας κατασκευαστής μας λέει ότι το τροφοδοτικό του είναι 80plus(+) πάει να πει ότι είναι πιστοποιημένο πως τουλάχιστον το 80% της ενέργειας που περνάει από αυτό μετατρέπεται σε ενέργεια που όντως χρησιμοποιούμε.

Καλός ή κακός όμως το θέμα δεν τελειώνει εκεί, συνήθως δίπλα από αυτό το 80+ θα έχουμε δει και κάτι ακόμα όπως 80+ (bronze,silver,gold,platinum,titanium) αυτός είναι ένας ακόμα δείκτης της πιστοποίησης αποδοτικότητας του τροφοδοτικού. Έτσι λοιπόν ξεκινάμε από τα αριστερά προς τα δεξιά με πρώτο το 80+ και τελευταίο το titanium η αποδοτικότητα ανεβαίνει ( οι τιμές είναι από 80% και το μέγιστο είναι το 94% ( όπως είπα πιο πάνω στον πραγματικό κόσμο δεν γίνεται ποτέ να έχουμε 100% efficiency, τουλάχιστον όχι ακόμα με την φυσική που γνωρίζουμε)).

Εδώ έχουμε ένα πίνακα που δείχνει τους τύπους των psu’s και την αποδοτικότητα τους αναλόγως με των φόρτο.

Αν δείτε στον πίνακα τα psu’s έχουν την μεγαλύτερη αποδοτικότητα όταν βρίσκονται στο 50% του load ένα παράδειγμα αμέσως αμέσως για να μην σας χάσω (εσάς τους 2-3 που διαβάζεται ακόμα) αν το PC μας χρειάζεται 250watt και εμείς έχουμε 500watt τροφοδοτικό τότε θα πάρουμε από αυτό την μεγίστη αποδοτικότητα.  Με μια πρώτη ματιά μπορεί να φαίνονται μικρές οι διαφορές αλλά πιστέψτε με ακόμα και το 1% εδώ πέρα μετράει.

Και τέλος ένας ακόμα παράγοντας είναι η ποιότητα των πυκνωτών ενός τροφοδοτικού εδώ δυστυχώς η τεχνογνωσία μου δεν αρκεί για να σας αναλύσω πλήρως το ζήτημα…δεν είμαι γκουρού… (αστείο που θα καταλάβουν όσοι ασχολούνται με τροφοδοτικά) και όσοι δεν ασχολούνται υπάρχει ο JonhyGURU γνωστός για review αλλά και ειδικός σε θέματα των psu’s.  Ωστόσο αν το τροφοδοτικό σας έρχεται με τις παραπάνω πιστοποιήσεις τότε σίγουρα δεν θα έχει κακούς πυκνωτές. Και αν δείτε japan capacitors πάνω σε psu πάει να πει ότι είναι καλοί, φημίζονται στον χώρο αυτό.
τώρα θα πρέπει όλοι μας να έχουμε 80+ Titanium? η αλήθεια είναι πως όχι μιας και μιλάμε για τιμές που ξεκινάνε κοντά στα 200 ευρώ για 600watt περίπου.
Ιδανικά το gold είναι αρκετό να έχουμε δηλαδή αποδοτικότητα μεταξύ 87-90%
αλλά επειδή για κάποιους τα χρήματα που μπορούν να διαθέσουν είναι όντως περιορισμένα τότε συστήνω τουλάχιστον να είναι 80+ bronze γιατί εκτός από το θέμα της αποδοτικότητας και της άσκοπης κατανάλωσης ρεύματος υπάρχει και ο κίνδυνος να προκαλέσουμε ζημιά στο σύστημα μας. Δεν αξίζει το ρίσκο να κάψουμε όλο μας το PC για να γλυτώσουμε 30-40 ευρώ από την αγορά του psu.
Επίσης ένας μύθος που έχω ακούσει και θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι δεν ισχύει είναι για τα μεγάλα τροφοδοτικά πχ αν το PC σου χρειάζεται 300watt και έχεις βάλει τροφοδοτικό 1500watt δεν πρόκειται ποτέ να ”κάψει” το pc σου η να σπαταλάει ρεύμα, πάντα το μέγιστο που θα δώσει είναι 300watt.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.