Tom Clancy’s The Division 2 – Review

2198

Θα σας γυρίσω πίσω… ναι τότε που σε αυτή την απίστευτη Ε3, πριν 6 χρόνια είδαμε για πρώτη φορά να γεννιέται ένα νέο franchise στα πλαίσια του ευρύτερου franchise που έχει δημιουργήσει η Ubisoft με παιχνίδια διαφόρων ειδών Tom Clancy’s.

Τότε που η τρέχουσα γενιά άρχισε να ρολάρει για τα καλά και από το πουθενά η Ubisoft εμφανίστηκε με ένα νέο παιχνίδι εν ονόματι The Division. Ένα gameplay reveal, που έκανε τα ματάκια μας να βλέπουν προβατάκια τόσο όσον αφορά τον απίστευτο οπτικό τομέα όσο και το ίδιο το gameplay… όλο αυτό έπεσε λίγο καιρό μετά…για την ακρίβεια πάτησε γη, γιατί ήταν ένα όνειρο κακά τα ψέματα. Δεν θα αναφερθώ περαιτέρω στο σκάνδαλο περί downgrade δεν με πείραξε αυτό μιας και το παιχνίδι εν τέλει και πάλι όμορφο ήταν, αλλά στο από κάποιο σημείο και μετά φτωχό υλικό που προσέφερε… και σας μιλάει αυτός που έχει στο κοντέρ του 1000+ πάνω στο πρώτο παιχνίδι.

Αναγνωρίζω στην Massive που πείσμωσε και κατάφερε και έστρωσε το παιχνίδι όσον αφορά το υλικό του μέχρι και την ώρα που ανακοίνωνε το Division 2. Μία εξαιρετικά ταλαντούχα ομάδα την οποία έβλεπα να κάνει τρομερές προσπάθειες να συνεργαστεί με το community ώστε να του δώσει ότι έλλειπε στο παιχνίδι. Σε κάποιο βαθμό έγινε, αλλά δεν γινόταν έτσι και αλλιώς να το φτιάξει 100%, και για αυτό πιστεύω έδωσε σχετικά γρήγορα το Division 2.

Division 2 λοιπόν

Μεταφερόμαστε 7 μήνες από τα βασικά γεγονότα του Division στην Ουάσιγκτον αφήνοντας την χιονισμένη και μουντή Νέα Υόρκη, μιας και πλέον μας καλωσορίζει μία ηλιόλουστη πρωτεύουσα γεμάτη πανίδα, χλωρίδα και πολυποίκιλα μέρη.

Ένας δεύτερος ιός έχει πλήξει την χώρα με την πρωτεύουσα να έχει οδηγηθεί και πάλι στην κόλαση. Για ακόμη μία φορά οι agents καλούνται να συμμαζέψουν την όλη κατάσταση, να καθαρίσουν περιοχή ανά περιοχή, δήμο ανά δήμο, σοκάκι ανά σοκάκι τα μέρη στα οποία επικρατεί ανομία και χαμός. Και εκεί φυσικά έρχονται και τα τρία νέα και βασικά factions. Οι Hyenas, οι True Sons και οι Outcasts.

Όλοι τους είναι μοιρασμένοι στον χάρτη και κατέχουν ένα μέρος αυτού. Πολλές φορές θα τους δείτε να πολεμούν και μεταξύ τους, πράγμα άκρως ”διασκεδαστικό”.

Μεταπηδώντας θα ήθελα να αναφερθώ λίγο στην ιστορία του παιχνιδιού η οποία έχει διάρκεια περίπου 40 ώρες. Είναι ο χρόνος που απαιτείτε για να πατήσετε τα 30 level όπου εκεί έρχονται άλλα πράγματα, τα οποία θα συζητήσουμε παρακάτω. Για ακόμη μία φορά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς πως το story δεν είναι κάτι που αξίζει να συζητήσουμε. Έτσι και αλλιώς το παιχνίδι στοχεύει καθαρά στο gameplay αλλά από την άλλη δεν υπάρχει δικαιολογία φυσικά πάνω σε αυτό. Και εδώ ίσως είναι το μόνο αρνητικό σημείο του παιχνιδιού για εμένα, μιας και το αδύναμο story εύκολα μπορείς να το ξεχάσεις. Και αυτό γιατί καλύπτεται από τα αξιοθαύμαστα περιβάλλοντα, μνημεία κτλ θα ταξιδέψεις για να ολοκληρώσεις αυτές τις αποστολές, όπου φτάνεις σε σημείο απλά να χαζεύεις δεξιά και αριστερά και όχι εν τέλει να θυμάσαι πόσο ρηχή ήταν η αποστολή που έκανες.

Όσον αφορά τον agents σας, πλέον υπάρχει πιο βαθύ customization και μπορείτε να πολλά περισσότερα πράγματα πάνω του. Από το μέγεθος επιμεληθείτε και το χρώμα των ματιών του, μέχρι και την προσθήκη τατουάζ και αξεσουάρ. Ναι, για όσους θυμάστε στο πρώτο Division εάν εξ αρχής έβαζες γυαλιά, για παράδειγμα σε έναν Agent, δεν μπορούσες να τα βγάλεις..για τουλάχιστον έναν χρόνο που ήρθε σχετικό update το οποίο σου επέτρεπε να το κάνεις!

Ο άλλος τομές στον οποίο θα ήθελα να αναφερθώ είναι τα skills και το loot εντός PVE περιοχών. Όσον αφορά τα skills να πούμε πως πλέον έχουμε νέα πράγματα. Φυσικά υπάρχουν τα κλασσικά seeker mines με διαφόρων ειδών ”μπάλες”, το pulse το οποίο χωρίζεται επίσης σε κάποιες κατηγορίες, τα shields αλλά και τα αγαπημένα turrets. Νέες προσθήκες λοιπόν είναι τα drones τα οποία έχουν πολλές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα να πυρπολούν τους αντιπάλους, να λειτουργούν ως ασπίδα προς τα εσάς αλλά ακόμη και να σας κάνουν healing. Επίσης, έχουμε τα chem launchers όπου και εδώ υπάρχουν διαφόρων ειδών πραγματάκια όπως healing, blind προς τους αντιπάλους και άλλα. Τέλος έχουμε τα hives, αλλά και το firefly. Πολλά τα skills, δομημένα προσεχτικά και για κάθε playstyle!

Το loot είναι ένα θέμα που βασάνιζε το πρώτο παιχνίδι. Φτωχό και κακό, είναι η αλήθεια. Δίχως πολλά πολλά το σύστημα του Looting είναι άκρως εντυπωσιακό και επιβραβεύει κάθε κίνηση, κάθε νίκη και κάθε επίτευγμα του παίκτη. Και όλο αυτό κλιμακώνεται τόσο φυσικά καθώς παίρνετε level και ανεβαίνετε. Το loot επηρεάζει άρικτα προφανώς και τα ίδια τα στατιστικά σας ως προς το armor, health και skill power. Τα attributes σας καθορίζονται ξεκάθαρα από τα sets τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στο παιχνίδι, με τον εξοπλισμό να μην διαχωρίζεται βάσει rarity αλλά και ποιο είναι αυτό καθ’ αυτό το brand του set. Πρόκειται για μία ευχάριστη ημικρανία που σε πιάνει στο τέλος προσπαθώντας να χτίσεις πάνω σε ένα build ώστε να πάρεις τα abilities και buffs του εκάστοτε. Αξίζει να αναφέρουμε πως πλέον στα κομμάτια του gear υπάρχουν και dye slots τα οποία σου επιτρέπει στην ουσία να αλλάξεις χρώμα στο εκάστοτε μέρος του gear (τσάντα, μάσκα, γιλέκο κλπ).

GAMEPLAY 😀 😀 😀

Από το πρώτο λεπτό που μπαίνεις στο παιχνίδι συνειδητοποιείς πως η Massive έχει κάτσει πολλές ώρες πάνω στην καρέκλα και έχει δουλέψει. Η κίνηση του agent έχει γίνει πιο βαριά και στιβαρή δίνοντας ακριβή έλεγχο στον παίκτη για το πως θα κινεί τον agent του σε κάθε περίπτωση. Άκρως θεαματική βελτίωση του shooting με κάθε όπλο να αντιδρά αλλιώς σε κάθε περίπτωση και κάθε σφαίρα που φεύγει από την γεμιστήρα σας να νιώθετε και να αντιλαμβάνεστε προς τα που έχει φύγει! Αισθητή βελτίωση έχει γίνει στο cover σύστημα που πλέον λόγω των ποικίλων περιοχών της Ουάσιγκτον, μπορείτε να παίρνετε καλύψεις σχεδόν παντού (μέχρι και σε κορμούς δένδρων).

Εξαιρετική βελτίωση και στην ΑΙ, η οποία έχει γίνει αισθητά πιο δύσκολη, αντιμετωπίζοντας τον θάνατο πάρα πολλές φορές. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε και την ποικιλία εχθρών ανά faction για τους οποίους πιστέψτε με πρέπει να εφαρμόζετε διαφορετική τακτική ώστε να τους αντιμετωπίσετε.

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ 30 LEVEL…ΤΙ;;;

Εδώ λοιπόν ήρθε η Massive και είπες πως αυτό ήταν ίσως το πιο σοβαρό πρόβλημα του παιχνιδιού. Το endgame περιεχόμενο! Εφόσον φτάσετε 30 Level, έχετε την δυνατότητα να εξοπλιστείτε με ένα τέταρτο signature weapon αποκτώντας ένα specialization. Πρόκειται για τον Demolitionist ο οποίος παίρνει ένα grenade launcher, τον Sharpshooter ο οποίος εξοπλίζεται με ένα παντοδύναμο sniper και τέλος ο Survivor που έρχεται με ένα τόξο. Φυσικά θα δοθούν και άλλα specializations στα επόμενα updates.

Εκεί λοιπόν αρχίζει να ρολάρει μία νέα φάση η οποία πάει κάπως έτσι. Εμφανίζεται ένα νέο faction εν ονόματι Black Tusk. Η Black Tusk είναι μία φονική παραστρατιωτική οργάνωση άκρως εξοπλισμένη σε τεχνολογικό τομέα μιας και κατέχουν τα πιο εξελιγμένα μέσα αυτής. Ξαφνικά θα δείτε τον χάρτη σας να κοκκινίζει ολόκληρος και εκεί καλείστε να αντιμετωπίσετε μία νέα απειλή στην πρωτεύουσα. Νέες προκλήσεις, νέες αποστολές, νέα projects και φυσικά νέα και πολύ καλύτερα rewards.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ DARK ZONE ΟΜΩΣ 🤨

Ξεχάστε το ενιαίο Dark Zone το οποίο χωριζόταν σε μέρη. Αυτή την φορά έχουμε τρία διαφορετικά dark zones τα οποία είναι διασκορπισμένα σε διαφορετικά μέρη του χάρτη. Όντας διαφορετικά το καθένα από αυτά έχει την δικιά του φιλοσοφία, δικούς του νόμους και μυστικά. Τα πράγματα εδώ έχουν αλλάξει. Αρχικά αλλάζει ο τρόπος που μπορεί κάποιος να γίνει rogue. Υπάρχουν βαθμίδες rogue ανάλογα τι πράττεις εντός του Dark Zone. Δεν αρκεί απλά να πυροβολήσεις έναν άλλον agent. Έτσι και αλλιώς δεν γίνεσαι πλέον έτσι rogue! Ένα από τα actions που μπορείς να κάνεις είναι να ”ληστέψεις” agent boxes εντός του zone και να πάρεις ενός λεπτού μετρητή ως rogue (βαθμίδα 1). Εάν συνεχίσεις τις παράνομες πράξεις το timer ανεβαίνει το level rogue επίσης ώστε φτάνεις να γίνεται manhunt και να αποτελείς μία τεράστια στάμπα εντός του χάρτη και οι αμοιβές για το κεφάλι σου είναι πάρα πολύ καλές.

Από την άλλη εάν θες να πας με τον παραδοσιακό τρόπο rogue μπορείς απλά να ληστέψεις ένα αντίπαλο extraction κόβοντας το rope του ελικοπτέρου ή απλά πατώντας Alt+Z (στο PC) να ρίξεις στον αντίπαλο agent. Περιττό να πούμε πως το loot στο Dark Zone είναι συνεχές και υποδειγματικά καλό. Μόνο, κερδισμένος θα βγεις από εκεί. Μία λεπτομέρεια, είναι πως πλέον δεν είναι τα πάντα contaminated. Δηλαδή πολλές φορές, λουτάρεις και gear το οποίο πάει κατευθείαν στο inventory σου δίχως να χρειαστεί’ να το κάνεις extraction. Φυσιολογικά όμως το contaminated είναι τις περισσότερες  φορές πιο ενδιαφέρον 😉

Πρέπει να αναφερθεί πως το PvP δεν περιορίζεται μόνο εκεί μιας και έχουμε και το Conflict Mode το οποίο χωρίζεται σε δύο υπό-modes το Skirmish και το Domination. Το πρώτο φυσικά πρόκειται για ένα παραδοσιακό Team Deathmatch ενώ το δεύτερο ένα κλασσικό capture the flag, στην περίπτωσή μας locations. Περιττό και εδώ να πούμε πως τα rewards για τους νικητές είναι αξιέπαινα.

Άλλα χαρακτηριστικά που έχουμε για πρώτη φορά είναι η δημιουργία των clans έως και 50 ατόμων ανά clan με μοναδικά objectives. Κάθε clan καλείται να πραγματοποιήσει καθημερινά και μηνιαία Objectives με τα rewards να είναι πλουσιοπάροχα. Επίσης, σύντομα θα έρθουν και τα Raids στο παιχνίδι με ομάδες έως και 8 άτομα και νέες αποστολές και προκλήσεις.

Ηχητικός Τομέας & Γραφικά 👌

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Η Ubisoft είναι ”μάστορας” στην χαρτογράφηση πόλεων, τοποθεσιών χωρών. Πρόκειται για ένα πιστό αντίγραφο της Ουάσιγκτον. Μιλάμε για μία απίστευτη δουλειά σε επίπεδα γραφικών, τοποθεσιών καιρικών συνθηκών. Μην έχοντας χάσει εδώ και χρόνια ΑΑΑ τίτλο της Ubisoft θεωρώ πως είναι μακράν η πιο όμορφη δουλειά της τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε συλλογικό μιας αποτελεί αυτή την στιγμή ένα από τα πιο όμορφα παιχνίδια που κυκλοφορούν.

Ο ηχητικός τομέας έχει δουλευτεί πάρα πολύ και πλέον αντιλαμβάνεσαι τι γίνεται γύρω σου έχεις πλήρη αίσθηση των πραγμάτων που συμβαίνουν. Ειδικά δε, οι ήχοι των όπλων έχουν βελτιωθεί αισθητά.

Ξεχωριστό και το soundtrack του παιχνιδιού το οποίο πραγματικά ανά σημεία με άφησε έκπληκτο μιας και έχοντας ως βάση το αδιάφορο soundtrack του πρώτου παιχνιδιού, ήταν μία ευχάριστη έκπληξη.

Εν κατακλείδι,

Όταν πιστεύεις σε κάτι, παραδέχεσαι το λάθος σου και δουλεύεις θα ανταμειφτείς. Αυτό είναι η Massive. Απέτυχε, έσκυψε το κεφάλι δίχως πολλά πολλά και έφερε ένα Division που έπρεπε. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για το καλύτερο action RPG-looting shooter αυτή την στιγμή.

Το βάθος και η σοβαρότητα του παιχνιδιού είναι αξιοθαύμαστη και απαιτούμαι προσπάθειες τέτοιου βαθμού από την Ubisoft από εδώ και πέρα. Ένα μεγάλο μπράβο από εμένα, τον πιο πιστό αλλά και πιο σκληρό κριτή του Division… οι ώρες στα κοντέρ της Νέας Υόρκης τότε ήταν πολλά…τώρα όμως θα εκτροχιαστούν!

Eυχαριστούμε, την G3 Great Games για την παραχώρηση του παιχνιδιού ώστε να επιτευχθεί το Review. Μην ξεχάσετε να τσεκάρετε και τον σχετικό unboxing μας για την πανέμορφη συλλεκτική έκδοση του παιχνιδιού πατώντας εδώ.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Ιστορία
5
Gameplay
9.5
Γραφικά
9
Ψυχαγωγία
10
Αντοχή στο χρόνο
9
Προηγούμενο άρθροΤο νέο PvP mode του Red Dead Online είναι γεγονός
Επόμενο άρθροΠρίγκιπας Harry: ”Πρέπει να απαγορευτεί το Fortnite”
George Nterilas
Παρών στην οικογένεια από το 2015... Σε άλλα νέα, αγαπώ Rockstar και Max Payne. Που και που παίζει και κανά FIFA. _Εditor in Chief_.
tom-clancys-the-division-2-reviewΈνα από τα καλύτερα εάν όχι το καλύτερο action RPG-looting shooter αυτή την στιγμή. Πάρτε την παρέα σας ή και μόνος σας και ζήστε μία μοναδική εμπειρία γεμάτη L O O T στην ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.