Steam Deck Hands-On Review

834

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ STEAM DECK

Έχει φτάσει λοιπόν και στα χέρια μας, με το 2ο batch του Q1 και oh boy, you’re in for a ride!

Μετά από 2 εβδομάδες ασταμάτητου παιχνιδιού, έχουμε ολοκληρώσει επιτέλους τις απόψεις μας για το Steam Deck! Το Steam Deck είναι η πρώτη «κονσόλα» της Valve, και το καινούριο καινοτόμο κομμάτι τεχνολογίας τους!

Το Deck από πολλούς χαρακτηρίζετε “handheld gaming console” αλλά είναι πολύ περισσότερο απο αυτό. Και όχι, δεν είναι competitor του Nintendo Switch.

Το τι προσφέρει η Valve για 419/549/679 ευρώ, είναι ένα ολοκληρωμένο gaming PC στις παλάμες σας.

Ενσωματωμένο με custom AMD RDNA2 επεξεργαστή, 16GB Ram, χόρο για microSD card, το μόνο που αλλάζει αναλόγως με την τιμή που πληρώνετε είναι η χωρητικότητα και ταχύτητα της. (Επίσης το ακριβέστερο μοντέλο έρχεται με anti-glare screen και ένα exclusive case) Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάτε στην official ιστοσελίδα της Valve.

Το μοντέλο που θα αναλύσουμε σήμερα είναι το mid-tier με τα 256GB NVME storage.

Ο λόγος; Με μία microSD card μπορεί να επεκταθεί εύκολα ο χώρος μέχρι και 1TB, έχοντας όμως τον NVME για το λογισμικό. Μετά από διάφορα Benchmarks, όπως για παράδειγμα στο κανάλι των TechNuovo είναι φανερό ότι τα load times απο microSD card είναι άκρως ικανοποιητικά.

Η Valve έχει κυκλοφορήσει το Deck με το SteamOS 3.0 βασισμένο σε Arch Linux.

Σαν χρήστης, σας δίνετε η επιλογή να είσαστε στο «Gaming Mode» όπου το UI θυμίζει console-like experience, ή στο Desktop Mode όπου σας επιτρέπει να το χρησιμοποιήσετε σαν κανονικό PC. Σημαντικό να αναφέρω ότι εάν θέλατε μπορείτε εύκολα να κατεβάσετε Windows και να το χρησιμοποιήστε κανονικά, αφού όλα τα απαραίτητα drivers έχουν κυκλοφορήσει.

Προσωπικά, δε θα το σύστηνα διότι το optimization και customization που προσφέρει το Steam OS είναι σχεδιασμένο για την καλύτερη λειτουργία του Deck.

Πριν μιλήσουμε για τα παιχνίδια, το Deck σας επιτρέπει να το ενώσετε με οποιοδήποτε USB-C docking station (έχοντας υπόψη τα 45W που μεταφέρει ο φορτιστής του) και να το χρησιμοποιήσετε σαν αντικαταστάτη του υπολογιστή σας στο σπίτι.

Η Valve θα κυκλοφορήσει επίσης το δικό της official dock σύντομα.

Τώρα, let’s move on to the GAMES!

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Το Deck προσφέρει στους χρήστες πλήρη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη τους του Steam με ένα πολύ μεγάλο αριθμό των παιχνιδιών να είναι playable out of the box!

Το κάθε παιχνίδι έχει ένα εικονίδιο που αναφέρει πόσο καλά δουλεύει με τη συσκευή, για περαιτέρω πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα της Valve εδώ.

Εγώ προσωπικά είχα υπόψη μου εξαρχής τη χρήση του Deck μου.

  • Emulators
  • Final Fantasy XIV
  • Όλα τα RPGs που δεν μπορώ να παίξω στο Switch μου, ξεκινώντας από το Yakuza series.

Για τα ποιο πάνω, δουλεύει άπταιστα με την εξαίρεση του FFXIV όπου το compatibility έχει σπάσει και πρέπει κάποιος να περάσει από διάφορα loops για να του επιτρέψει να το παίξει.

Έχω επίσης δοκιμάσει το Elden Ring όπου δελεάστηκα να το αγοράσω και στο Steam για portability.

ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ

Το συγκεκριμένο επιτρέπει gameplay στα 30fps σε medium graphics με περίπου 2-2:30 ώρες μπαταρία. Συγκριτικά, το Left for Dead 2 στα 60fps με medium settings, επιτρέπει gameplay πάνω από 4 ώρες. Το ποιο ψηλό νούμερο που έχω καταφέρει ήταν στο Stardew Valley με 60fps γύρο στις 6-6:30 ώρες.

Όλα αυτά όμως είναι δυνατά χάρη στο unparalleled customization που προσφέρει το Deck συγκριτικά με άλλες portable κονσόλες.

Δίνει την επιλογή σε Hardware level να ρυθμίσετε το πόσο ρεύμα καταναλώνει ο επεξεργαστής (απο 3-15), στο να διαλέξεις set GPU clocks, και στην επιλογή cap του FPS σε 15-30-60.

Επίσης, το Deck υποστηρίζει το FSR technology της AMD, όπου επιτρέπει το upscaling παιχνιδιών από κατώτερα resolution να φαίνεται ποιο καθαρά στην 7 ιντσών οθόνη του Deck. Αυτό επιτρέπει καλύτερο performance ή/και καλύτερο battery life.

Σε αντίθεση με το πώς φαίνεται και το παρατσούκλι του «GabeGear» όπου πηγάζει από την παρόμοια εμφάνιση του με το GameGear, το Deck είναι πάρα πολύ βολικό. Θα όσο βολικό, ή και μπορεί περισσότερο απο το Switch OLED μου με το Skull n Co. NEO Grip Case, το οποίο είναι εξερετικό

DECK OR SWITCH;

Όπως έχω προαναφέρει, το Deck δεν είναι συναγωνιστής του Nintendo Switch.

Το κύριο appeal των συσκευών είναι πολύ διαφορετικό, και η κάθε μία απο αυτές έχει τους λόγους ύπαρξης τους.

Το Deck είναι για τους χρήστες που θέλουν το καλύτερο gaming PC για τα λεφτά που δίνουν, με το μεγάλο προτέρημα να είναι ένα καταπλικτικό handheld.

Δεν προσφέρει το «smooth console experience» που προσφέρει ένα καινούριο console out of the box, και είναι κυρίως για χρήστες που θέλουν απόλυτο έλεγχο για να κάνουν customise τον τρόπο που παίζουν.

Με καθημερινά σχεδόν updates όμως, το SteamOS καλυτερεύει και προσφέρει πάρα πολύ καλή γενικά εμπειρία.

ΠΑΡΑΠΟΝΑ

Τα παράπονα μου; 2 κυρίως.

  1. Η οθόνη, που είναι πολύ καλή για το τι πληρώνει κάποιος, αλλά έχω κακομάθει με τη χωρίς-bezels OLED οθόνη του Switch μου. Δε θα είχα κανένα πρόβλημα να πλήρωνα extra για κάτι παρόμοιο και εδώ.
  2. Η μπαταρία, όπου παρόλο που επιτρέπει το manual adjustment διαφόρων values για να αντέξει περισσότερο, για ποιο απαιτητικά παιχνίδια όπως το Elden Ring, θα μου άρεσε πολύ να μπορούσε να άντεχε τουλάχιστο 3 ώρες όπως το original Switch του 2017 με το Breath of the Wild.

Μετά από μία περιπέτεια που πέρασα με τον φορτιστή ο οποίος είχε φτάσει χτυπημένος στο USB C pin του, θα προτιμούσα να υπήρχε και 2o USB C port, για όλες τις περιπτώσεις τυχόν ζημιάς.

Ευτυχώς, η Valve ήταν απόλυτα κατανοητοί και μου έστειλαν δεύτερο φορτιστή που έφτασε μέσα σε λίγες μέρες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Προσωπικά, σαν χρήστης, δε θα αντικαταστήσει το OLED μου σαν daily driver, αλλά μου επιτρέπει να έχω πρόσβαση σε παιχνίδια που δεν μπορώ να παίξω στο Switch, και την δυνατότητα διοργάνωσης εύκολων LAN parties.

Για εμένα, είναι και τα 2 essential αφού μου προσφέρουν πολύ διαφορετικά benefits.

Είναι καθαρά προσωπική επιλογή, αλλά εάν σας αρέσουν τα first party Nintendo games, και δε σας νοιάζει πολύ το customization που δίνει το Deck, επιδιώκοντας ξεκάθαρα dedicated console experience, μπορεί να μην είναι η συσκευή για εσάς.

Εάν είστε χρήστης που θέλετε να μπείτε στο PC gaming, ή είσαστε ήδη και θέλετε ένα portable option, το Steam Deck είναι μια φανερά καταπληκτική επιλογή.

Φτηνά Steam Sales, μεγάλη βιβλιοθήκη και πρόσβαση σε οτιδήποτε προσφέρει ένας μοντέρνος υπολογιστής, είναι πολύ εύκολο μου μα το προτείνω στη βιβλιοθήκη του κάθε tech enthusiast.

Με τις υφιστάμενες τιμές της αγοράς, το Steam Deck είναι με διαφορά το καλύτερο PC που μπορεί να αγοράσει κάποιος με αυτά τα λεφτά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.