Noctua NH-L12S Review & Heatsink Covers-Chromax Products

1617

Η Noctua όπως ίσως οι περισσότεροι γνωρίζετε πρωταγωνιστεί εδώ και αρκετά χρόνια στο τομέα της ψύξης επεξεργαστών και δε του ”αέρα”, καθιστώντας την ίσως και τον βασιλιά του είδους. Όχι άδικα… Εκτός των εξαιρετικών της προϊόντων, έχει πάντα να δώσει λύσεις για όλες τις ανάγκες, όλες τις περιστάσεις και κυρίως όλες τις τσέπες!

Και μιας και είπα τσέπες… Σήμερα θα μελετήσουμε κάτι σχετικά value και όχι τόσο ακριβό. Κάτι το οποίο ζητά ένας μέσος χρήστης για να ψύξει τον επεξεργαστή του και να είναι ασφαλής από οποιοδήποτε θέμα θερμοκρασιών. Ο λόγος για την ολόφρεσκη Noctua NH-L12S, ένα mini ”τερατάκι” όπου περιμένει να μπει στο σύστημα σας και να κάνει θαύματα.

Tεχνικά Χαρακτηριστικά 

Ας αρχίσουμε από τα βασικά και να πούμε πως η L12S συνεργάζεται σχεδόν με όλων των ειδών τα sockets. Και πιο συγκεκριμένα με τα Intel LGA2066, LGA2011-0 & LGA2011-3 , LGA1156, LGA1155, LGA1151, LGA1150 & AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, AM4, FM1, FM2, FM2+.

Περιεχόμενα κουτιού καθώς και με το τι έρχεται η συσκευασία μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Height (without fan)
70 mm
Width (without fan)
128 mm
Depth (without fan)
146 mm
Height (with fan)
70 mm
Width (with fan)
128 mm
Depth (with fan)
146 mm
Weight (without fan)
390 g
Weight (with fan/s)
520 g
Material
Copper (base and heat-pipes), aluminium (cooling fins), soldered joints & nickel plating
Fan compatibility
120x120x15 & 120x120x25
Scope of delivery
  • 1x NF-A12x15 PWM premium fan
  • Low-Noise Adaptor (L.N.A.)
  • NT-H1 high-grade thermal compound
  • SecuFirm2™ mounting kit
  • Noctua metal case-badge
Warranty
6 Years

Μάλιστα καλά διαβάσατε παραπάνω. Τα 6 χρόνια εγγύησης είναι κάτι το οποίο δεν συναντάς τόσο εύκολα σε τέτοιου είδους προϊόντα, και εδώ αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στην Ελβετική εταιρία.

Packaging και Accessories

Εδώ δεν έχουμε κάτι διαφορετικό. Το Packaging έρχεται στα γνωστά για την Noctua δεδομένα, με το γνωστό κουτί της και τα άσπρα-καφέ χρώματα. Στο εσωτερικό, το οποίο είναι πολύ καλά ασφαλισμένο, θα βρείτε έναν ανεμιστήρα NF-A12x15, τον οποίο θα πρέπει να συνδέσετε στον οριζόντιο πύργο που υπάρχει μέσα. Επίσης θα βρείτε έναν low-noise αντάπτορα για να συνδέσετε στον ανεμιστήρα που σας παρέχεται, για λιγότερο θόρυβο αυτού καθώς και όλο το mounting kit, το οποίο εμπεριέχει όλα τα εξαρτήματα έτσι ώστε να στίσετε την ψήκτρα σας. Τέλος θα βρείτε και ένα μεταλλικό αυτοκόλλητο με το σήμα της Noctua.

Εγκατάσταση

Πρόκειται για μία σχετικά απλή διαδικασία, που με έναν οδηγό είτε μέσω YouTube είτε Google ακόμη και ένας αρχάριος μπορεί να το καταφέρει δίχως κανένα πρόβλημα, αρκεί να δείξει την ανάλογη προσοχή.

Εφόσον έχετε καθαρίσει και αφαιρέσει την πάστα από την προηγούμενη ψήκτρα σας (σε περίπτωση που κάνετε κάποια αναβάθμιση), τοποθετείτε τα δύο μεταλλικά πάνω και κάτω, στα πλαίσια του CPU. Φυσικά αυτό προϋποθέτει την ενσωμάτωση του μεταλλικού πλαισίου στο πίσω μέρος του κουτιού σας, ώστε οι δύο μεταλλικές συσκευές να κουμπώσουν πάνω στο ‘’backplate’’, εάν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι.

Εν συνεχεία βιδώνετε τις δύο άκρες στην εκάστοτε μεταλλική συσκευή ώστε να κάτσει καλά πάνω στο backplate που έχει τοποθετηθεί.

Έπειτα, τοποθετείτε την πάστα πάνω στον CPU (προσοχή δεν χρειάζεται πολύ, μία μπίλια στο κέντρο του CPU αρκεί). Ύστερα, τοποθετείτε την ψήκτρα στα δύο μεταλλικά πλαίσια, που περιγράψαμε πιο πάνω και βιδώνεται τις δύο άκρες ώστε να κάτσει πάνω σε αυτά η ψήκτρα.

Προσοχή στο πως θα τοποθετήσετε τις μνήμες δίπλα στην ψήκτρα μιας και εάν έχετε high profile μνήμες ίσως η τελευταία από αριστερά να βρει στον ανεμιστήρα κάτι το οποίο όμως δεν αποτελεί πρόβλημα, μιας και η Noctua έχει μεριμνήσει. Ακόμη και εάν εφάπτεται,  δεν υπάρχει πρόβλημα στο να μην λειτουργήσει είτε η μνήμη είτε ο ίδιος ο ανεμιστήρας.

Θερμοκρασίες

Η NH L12S δοκιμάστηκε σε έναν i7-3770 και σε έναν i7-8770.

Τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από ενθαρρυντικά μιας και:

-i7-3770 Idle: 36oC
-i7 8770 Idle: 38oC

-i7 3770 Load: 48oC
-i7 8770 Load: 49oC

-i7 3770 Full Load: 63oC
-i7 8700 Full Load: 62oC

Όπως μπορείτε να δείτε τα κατάφερε αρκετά καλά και δε σε έναν i7 3770 τρίτης γενιάς που γενικά σας επεξεργαστής είναι ιδιότροπος με τις θερμοκρασίες.

Επίπεδα Θορύβου

Εξαιρετικά τα πάει και σε αυτόν τον τομέα. Φυσικά βοηθάει και ο low noise αντάπτορας που υπάρχει εντός της συσκευασίας αλλά και γενικά η τεχνολογία του  NF-A12x15.

Σίγουρα ρόλο σε όλο αυτό παίζει και η απόσταση του χρήστη από το case του. Τα τυπικά επίπεδα θορύβου ανάλογα την θέση αλλά και τον χώρο είναι τα παρακάτω. Αυτό αρχικά, για να πάρετε μία ιδέα και να καταλάβετε εν τέλει για το εάν η L12S τα πάει καλά.

-Προσγείωση ελικοπτέρου (περίπου 150 πόδια): 120 dBA
-Συνομιλία με κάποιον σε απόσταση τριών μέτρων: 60 dBA
-Επίπεδα θορύβου σε μία τάξη σχολείου ή σε ένα γραφείο, σε μέτριο βαθμό: 50 dBA
-Eπίπεδα θορύβου σε ένα δωμάτιο κατά την διάρκεια της νύχτας σε ήσυχο βαθμό: 30 dBA
-Επίπεδα θορύβου σε ένα studio το οποίο μεταδίδει ζωντανά μία ραδιοφωνική εκπομπή: 20 dBA
-To θρόισμα των φύλλων: 10 dBA (σχεδόν απίθανο να ακουστεί δίχως απόλυτη προσοχή)

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

-DBA σε Idle: 32 dBA
-DBA σε Load: 39 dBA

Τελικά Συμπεράσματα

Η NH-L12S αποτελεί μία Value for Money επιλογή για όποιον δεν θέλει να δώσει αρκετά χρήματα για να προβεί σε ψύξη του επεξεργαστή του. Εξαιρετικά καλά και σε θέματα θερμοκρασιών αλλά κυρίως θορύβου, θα πρέπει να αποτελέσει σίγουρα μία από τις πρώτες επιλογές σας.

Μεγάλο συν, τα 6 χρόνια εργοστασιακής εγγύησης. Μπορείτε να βρείτε την ΝΗ-L12S στην τιμή των 50-55€. Βρείτε την, πατώντας εδώ.

Έπειτα τις δοκιμές μας, δεν μένει παρά να δώσουμε στην ψήκτρα το παρακάτω βραβείο:

Στα χέρια μας επίσης έφτασαν και τα ανανεωμένα προϊόντα της εταιρίας. Αρχικά να πούμε για νέα heatsink covers της εταιρίας τα οποία θα έρθουν να καλύψουν με στυλ το επάνω μέρος της ψήκτρας σας. Πολλοί θεωρούν τα προϊόντα της εταιρίας κάπως κακόγουστα από θέμα σχεδιασμού και χρωμάτων αλλά η Noctua, ακούγοντας συνεχώς το feedback των fans, δίνει νέες λύσεις.

Έτσι διέθεσε στην αγορά Heatsink Covers σε διάφορους χρωματισμούς. Προς το παρόν μπορείτε να βρείτε covers για τις Noctua NH-D15 και NH-D12s καθώς και για την ΝΗ-U12S. Οι χρωματισμοί ποικίλουν όπως το λευκό, το μαύρο καθώς και μαύρο με αλλαγή ταινίας στο εσωτερικό του cover με διάφορες παρεμετροποιήσεις ώστε να δώσετε το δικό σας στυλ στην ψήκτρα σας.

Εκτός αυτού, η εταιρία μας σύστησε και τους νέους chromax ανεμιστήρες της. Πρόκειται για τους NF-A12 PWM, NF-A15 PWM, NF-F12 PWM καθώς και τον NF-S12A PWM. Ιδιαίτερο αυτών των ανεμιστήρων είναι η ήσυχη λειτουργία καθώς και η παραμετροποίηση όσον αφορά την εμφάνιση μιας και οι ολόμαυροι ανεμιστήρες έρχονται με πολύχρωμα anti-vibration padas σε 6 χρώματα ώστε να τους φέρετε στα μέτρα που σας αρέσει.

Τέλος, η Noctua μας σύστησε και τα νέα 4-pin Extension Cables σε διάφορα χρώματα τα οποία φέρουν μεγάλη ανθεκτικότητα και ποικιλία.

Έπειτα από δοκιμές σε όλα τα παραπάνω δίνουμε τα εξής βραβεία στα εν λόγω προϊόντα:

New FN Fans

Chromax Heatsink Covers

New Extension Cables & 4-Pin Y-Cables

Μπορείτε να βρείτε όλα τα παραπάνω προϊόντα πατώντας εδώ.

Ευχαριστούμε την Noctua για την διάθεση των προϊόντων για τις ανάγκες του Review.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.