Και μιας και πιάσαμε τα αδικοχαμένα παιχνίδια, πιστεύω αυτό παίρνει βραβείο. Γιατί όταν σκέφτομαι τα υπόλοιπα, υπάρχει μια δικαιολογία. Κάτι έκαναν λάθος, κάπου πήγαν να μας πιάσουν στον ύπνο. Τέλος πάντων, κάποια αδικοχαμένα παιχνίδια αδικοχάθηκαν εξαιτίας κάποιου λόγου. Αυτό το παιχνίδι δεν είχε κανένα λόγο. Δεν ήταν live service, δεν ήταν άπληστο, είχε φοβερό gameplay, και ιστορία που συναγωνίζεται τις ταινίες. Δεν ξέρω τι παράξενο φεγγάρι είχε, αλλά πραγματικά. Αν το βρείτε παίξτε το. Αξίζει και το τελευταίο ευρώ. Μιλάμε φυσικά για το Marvel’s Guardians of the Galaxy.
Τι είναι το Guardian’s of the Galaxy
Είναι ένα single player action adventure game, στο οποίο αναλαμβάνεις το ρόλο του Star Lord. Μαζί με την παρέα σου, τους Guardians of the Galaxy, θα μπλεχτείτε σε μια ιστορία που προσφέρει δράση, πολλή συγκίνηση και αρκετά σημεία προβληματισμού. Η ιστορία πατά πάνω σε δύο άξονες – όπως και στις ταινίες. Αφενός είναι η πλοκή που είναι πρακτικά ένα space cult που προσπαθεί να κατακτήσει τον κόσμο. Αφετέρου είναι η δυσλειτουργική αλλά συγκινητική σχέση μεταξύ των πέντε ηρώων και πώς ξεπερνούν τις διαφορές τους. Οι δύο πλοκές πλέκονται μεταξύ τους, προσφέροντας, ειδικά προς στο τέλος μια πολύ γλυκιά και συγκινητική ιστορία για την απώλεια και την δύναμη της αγάπης. Ναι ακούγεται γλυκανάλατο, αλλά παίξτε το και πείτε μου πως δεν συγκινηθήκατε, άκαρδα τέρατα!
Το gameplay δουλεύει σε δύο άξονες και αυτό. Έχεις τον έλεγχο μόνο του Star Lord και των abilities που έχει. Λίγο πολύ, ο Star Lord από μόνος του δεν σκοτώνει ούτε ψάρι έξω από το νερό. Αλλά εκτός από εσένα, μπορείς να δώσεις εντολές στους υπόλοιπους, που ο καθένας έχει από άλλες 4 abilities που ξεκλειδώνονται σταδιακά. Το όλο στοίχημα είναι να χρησιμοποιήσεις στρατηγικά τις 20 abilities που έχεις στη διάθεσή σου, ανάλογα με τον τύπου του εχθρού ώστε να κάνεις το maximum damage. Προσωπικά μου άρεσε, αν και το βρήκα λίγο δύσκολο, γιατί συνδυάζει τη δράση με τη στρατηγική με πρωτότυπο τρόπο
Το υπόλοιπο μέρος του παιχνιδιού είναι ο θαυμασμός των υπέροχων σταδίων και το traversal. Εκτός από την μάχη, οι Guardians of the Galaxy έχουν κι άλλες χρήσεις. Ο Rocket μπορεί να μπαίνει σε στενά σημεία, η Gamora να πηδάει σε ψηλά σημεία, ο Groot να φτιάχνει γέφυρες και άλλα. Το οποίο δεν είναι το πιο φαντασμαγορικό, αλλά τουλάχιστον κάνει τη μετακίνηση πιο ευχάριστη και ενδιαφέρουσα.
Γιατί διαμαντάκι
Επειδή το Guardians of the Galaxy είναι η πιο “Marvel” εμπειρία, με την καλή έννοια. Σε μια εποχή που η Marvel πήρε την κάτω βόλτα, παιχνίδια σαν το Guardians of the Galaxy, σώζουν την μέρα. Όταν έχεις την live service αποτυχία του Marvel’s Avengers, όταν το Rivals δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από Mindless fun, ιστορίες σαν αυτή σου δίνουν ελπίδα. Τα πάντα είναι προσεγμένα. Δεν έχει microtransaction ούτε για αστείο. Η ιστορία είναι εφάμιλλη των ταινιών, και είδατε πως μόνο οι Guardians σωθήκαν από τον ορυμαγδό της Marvel.
Ειδική μνεία για την μουσική, που οι θεοί δεν έγραψαν απλά μουσική. Έφτιαξαν ολόκληρο συγκρότημα και έβγαλαν ολόκληρο μέταλ δίσκο. Δεν κάνω πλάκα. Ψάξτε τους “Star Lord” στο spotify και ακούστε τα “From Zero to Hero” και το “Watch me Shine”. Από αυτό φαίνεται πόση αγάπη και φροντίδα πήγε σε αυτό το παιχνίδι.
Αλλά ένα μπράβο και στην Eidos Montreal που δεν έπεσε στην παγίδα της Crystal Dynamics να κάνει το παιχνίδι live-servce. Ναι, ήταν εύκολο για την Square Enix να πατήσει και στα δύο franchises για να βγάλει από τη μύγα ξίγκι. Όμως όχι. Το παιχνίδι έλαμψε ως ένα single-player linear game, χωρίς να προσπαθήσει να είναι κάτι που δεν είναι.
Και το μεγάλο παράπονο για το Guardians of the Galaxy
Το παιχνίδι δεν πήγε τόσο καλά εμπορικά. Παρά το γεγονός πως είχε ένα μεγάλο όνομα στον τίτλο του. Ο λόγος ήταν απλός. Το έκαψε το Marvel’s Avengers. Μετά την μεγάλη αποτυχία που ήταν εκείνο το παιχνίδι – άδικα όπως έγραψα εδώ – η μπάλα πήρε και το άλλο στούντιο της Square Enix. Πολύς κόσμος θεώρησε πως αυτό το παιχνίδι θα ήταν αρπαχτή και δεν το αγόρασε. Παρά τα reviews που έλεγαν το αντίθετο, το παιχνίδι αυτό στιγματίστηκε από την κακή πορεία του δίδυμου αδερφού του.
Και είναι κρίμα, όταν παιχνίδια καλά και τίμια δεν παίρνουν την ευκαιρία και την αναγνώριση που τους αξίζει. Βλέπουμε άλλα και άλλα παιχνίδια να κάνουν μύρια σε πωλήσεις και μύρια σε παίκτες και μύρια σε μύρια (ναι, οκ), αλλά άλλα που με ένα κλάσμα αυτής της επιτυχίας θα ήταν ευτυχισμένα, μένουν χωρίς στον ήλιο μοίρα. Με πιάνει λίγο το παράπονο. Ευτυχώς, ο εξ-απ-οδώ που ακούει στο όνομα Epic Games, το είχε δώσει τζαμπαντάν και κάπως το παιχνίδι πήρε τα πάνω του. Και άξιζε. Έστω και έτσι, κάποιοι το δοκίμασαν και πέρασαν καλά μαζί του.
Ηθικό Δίδαγμα για το Guardians of the Galaxy
Σαν επίλογο, θέλω να πω το εξής. Να παίζετε τα παιχνίδια που αξίζουν. Δίνετε ευκαιρίες σε παιχνίδια που δεν σας βλέπουν σαν πορτοφόλια. Το Guardians of the Galaxy είχε μια κακή πορεία, επειδή οι φανς πίστεψαν πως ήταν σαν το Avengers. Όμως δεν ήταν. Ήταν ένα παιχνίδι που έπεσε θύμα της γενικής γνώμης, μιας γνώμης που ήταν λανθασμένη. Αλλά του κόλλησε η ρετσινιά, και χρειάστηκε καιρός για να την βγάλει από πάνω του. Μην πιστεύετε πάντα την συζήτηση για ένα παιχνίδι, επειδή 9 στις 10 είναι σπασμένο τηλέφωνο, ανακρίβειες και ψέματα. Όπου μπορείτε, προσπαθείτε να αποκτάτε τη δική σας γνώμη για ένα παιχνίδι.
Αλλιώς καταλήγουμε να χάνουμε παιχνίδια διαμάντια σαν το Guardians of the Galaxy