Λίγα Λόγια για το Wyrdsong

79

Το ποιο; σας ακούω να ρωτάτε. Το Wyrdsong. Αν δεν το έχετε ακούσει, δεν πειράζει. To Wyrdsong ήταν ένα παιχνίδι το οποίο φτιαχνόταν από κάτι βετεράνους της Bethesda και της Obsidian και που φιλοδοξούσε να ήταν ένα ιστορικό RPG με μαγεία. Το 2022 έβγαλε ένα teaser trailer στο οποίο δεν έδειχνε τίποτα. Η Something Wicked, το studio πίσω από το παιχνίδι είχε βάλει σκοπό να κάνει ένα ωραίο παιχνίδι και είχε βγει στο σεργιάνι για χρηματοδότηση. Η Netease είχε δώσει κάτι μύρια, όμως τα λεφτά τέλειωσαν γρήγορα και το στούντιο είχε μπει σε μια κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Μέχρι που έσκασε μύτη αυτή η είδηση. Πέρασε κάτω από τα ραντάρ πολλών, αλλά προσωπικά το βρήκα μια εξαιρετική ευκαιρία. Ένα σημαντικό κομμάτι της Something Wicked έχει αποχωρήσει και πλέον το στούντιο δουλεύει σχεδόν με τα απολύτως βασικά μέλη. Λογικό είναι. Χωρίς κασέρι, οι άνθρωποι φεύγουν και στο τέλος μένουν μια χούφτα να κάνουν όλες τις δουλειές.

Domino Effect και αλλαγές στο Wyrdsong

Το ένα φέρνει τ’ άλλο. Χωρίς λεφτά και χωρίς άτομα, δεν μπορείς να κάνεις τα μεγάλα και φιλόδοξα παιχνίδια. Πήρε 350 άτομα και 7 χρόνια για να γίνει το Kingdom Come 2. Σκεφτείτε τι χρειάζεται για ένα παιχνίδι αντίστοιχης κλίμακας, από ένα σχεδόν indie studio. Ο σχεδιασμός άλλαξε και οι εκπτώσεις άρχισαν. Το open-world έγινε open-zone. Roguelike στοιχεία προστέθηκαν για ευκολότερη παραγωγή περιεχομένου. Να μου το θυμηθείτε, κάποια στιγμή θα ακούσουμε και για Α.Ι. Το βλέπω να έρχεται.

Ελπίζω το studio να τα πάει καλά και να βγάλουν το παιχνίδι και να πάει και τρένο. Και να μεγαλώσει σιγά σιγά το studio να βγάλουν παιχνίδια αντάξια της κληρονομιάς και της εμπειρίας τους.

Το ηθικό δίδαγμα

Το Wyrdsong είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος που κανείς gamer δεν θέλει να ακούσει γιατί του χαλάει την ντελούλου κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Όταν ο κάθε άσχετος φωνάζει για τα indie και το πόσο μπροστά είναι και πως η λύση όλων των προβλημάτων είναι είτε στην indie σκηνή, είτε στην Κίνα, απλώς παραμυθιάζει τον εαυτό του. Για κάθε indie παιχνίδι που πετυχαίνει υπάρχουν 10 παιχνίδια που είναι στην κατάσταση του Wyrdsong. Παιχνίδια φιλόδοξα, που όμως δεν έχουν την χρηματοδότηση που χρειάζεται. Indie studio που προσπαθούν και αποτυγχάνουν γιατί υπάρχουν άλλα 1000 στούντιο εκεί έξω να ανταγωνιστούν, χώρια τα γνωστά μεγαθήρια.

Δεν θα ήθελα να κλείσει η Something Wicked. Αλλά αυτή η ιστορία μας θυμίζει την αθέατη πλευρά των games. Πόσα στούντιο και πόσα παιχνίδια πάνε άκλαφτα επειδή είναι indie και δεν τα ξέρει κανείς και δεν έχουν λεφτά ούτε για να πληρώσουν τη ΔΕΗ; Πόσα στούντιο ανοίγουν και κλείνουν και δεν παίρνουμε χαμπάρι; Πόσα παιχνίδια από τίμια στούντιο θάβονται κάτω από το χάος του Steam;

Για αυτό κάθε φορά που θα πείτε “indie” για να πικάρετε τα ΑΑΑ, σκεφτείτε το Wyrdsong. Δεν είναι όλα τα Indie success stories για να κοιμάστε καλά τα βράδια. Υπάρχουν άπειρες ιστορίες σαν το Wyrdsong εκεί έξω. Στούντιο με βετεράνους και ταλέντα, που όμως αποτυγχάνουν γιατί δεν έχουν σταθερή χρηματοδότηση για να κάνουν αυτό που κάνουν.

Και μετά, όταν βγάζουν μετα χίλια ζόρια το παιχνίδι, έχεις κάθε τρολ να γκρινιάζει γιατί δεν “immersive και ρεαλιστικό σαν το Kingdom Come”. Άιντε τράβα στη γωνία να δεις αν έρχομαι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.