FIFA 20 Review

2022

Για να δούμε τι θα δούμε και φέτος…

Κακά τα ψέματα, φέτος ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος όσον αφορά τα εδώ και χρόνια αντίπαλα ποδοσφαιρικά ”στρατόπεδα”. Η Konami έφερε ένα από τα καλύτερα PES των τελευταίων ετών, κλείνοντας τεράστιες αποκλειστικές συμφωνίες όπως τη Juventus κλπ. Φυσικά όπως ανέφερα, μιλάμε και για ένα άκρως μελετημένο τίτλο.

Από την άλλη έχουμε την ΕΑ, η οποία μέσα σε όλα τα άλλα, ανακοίνωσε πως θα φέρει πίσω το FIFA Street ή αλλιώς VOLTA Football, και κάπου εκεί το hype ανέβηκε στα ύψη.

Δεν είμαι εδώ για να συγκρίνω τα δύο παιχνίδια. Απλά αναφέρουμε κάποια, γεγονότα έτσι ώστε να αντιληφθείτε και εσείς πως εν τέλει, τα πάει το FIFA 20 σε σχέση με τον ανταγωνισμό εκεί έξω.

Θα μπω κατευθείαν στο ψητό δίχως πολλά πολλά. Όσοι ασχολούνται με τα αθλητικά παιχνίδια και δε αυτά τα οποία κυκλοφορούν κάθε χρόνο, γνωρίζουν πως από τίτλο σε τίτλο, δεν μπορούν να περιμένουν εξωπραγματικές αλλαγές, αλλά αλλαγές ικανές, να δικαιολογήσουν την κυκλοφορία τους. Και αυτές οι αλλαγές εστιάζουν κυρίως στο gameplay.

Το FIFA 20 έρχεται πλέον με ένα -αισθητά- πιο βαρύ και αργό gameplay. Ξεχάστε το πέρα-δώθε, αλλά πινγκ-πονγκ gameplay που είχαμε στο FIFA 19, με την μπάλα να εναλλάσσεται εξωπραγματικά γρήγορα και ο ρυθμός του παιχνιδιού να είναι τρομερά έντονος, σε κλίμακα που μερικές φορές ξέφευγε από το ποδόσφαιρο και καταντούσε ένα arcade ποδοσφαιράκι.

Πλέον, μιλάμε για ένα αργό gameplay, πιο βαρύ και στιβαρό όπου νιώθεις την κάθε κίνηση που κάνεις. Πρέπει να αναφέρουμε δε την αλλαγή που έχει γίνει στην άμυνα, όπου πλέον έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό παιχνίδι σωστού timing από την μεριά του αμυνόμενου, ώστε να πάρει την μπάλα ή να κυνηγήσει τον επιθετικό. Πλέον, με το σωστό timing και το ”πέσιμο” πάνω στην μπάλα μπορείς να εξαλείψεις κάθε φάση. Έχει γίνει πιο challenging, αλλά το ίδιο ισχύει και για την επίθεση. Ξεχάστε τα εύκολα ένα-δύο. Η άμυνα λειτουργεί πάρα πολύ καλά και θέλει τρομερή συγκέντρωση και ακρίβεια στο πότε θα δώσετε την πάσα σας, και θα προβείτε στο τελείωμα μίας φάσης. Στον κύκλο επίθεσης-άμυνας όλα λειτουργούν πιο ”ποδοσφαιρικά”, πιο ”αληθινά”.

Επιτέλους, το pace παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι. Στο FIFA 19, βλέπαμε αρκετές  φορές παίκτες με υψηλό pace να κατατροπώνονται εύκολα από αμυντικούς με πολύ μέτριο pace. Πλέον είναι ολοφάνερο ότι το pace, παίζει ανασταλτικό παράγοντα στο παιχνίδι. Ένας πιο γρήγορος παίκτης, θα ξεχωρίσει αμέσως από έναν πιο αργό, κάτι το οποίο δεν γινόταν για κανένα λόγο στο FIFA 19. Αυτό θα είναι πιο εύκολο να το κατανοήσετε εάν ασχοληθείτε με το Ultimate Team.

Αισθητές διαφορές έχουμε και στα animations, που έχουν αλλάξει και προστεθεί. Οι επαφές των παικτών με την μπάλα ή οι μάχες σώμα με σώμα, είναι πραγματικά πιο αληθινές και άμεσες. Για παράδειγμα, μου έτυχε πάνω σε διεκδίκηση κεφαλιάς, η μπάλα να ακουμπήσει την πλάτη του παίκτη, και αυτός να χάνει την ισορροπία του λόγω της κακής πρώτης επαφής. Ναι, αυτές οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά!

Τα physics της μπάλας έχουν υποστεί μεγάλη αλλαγή. Παίκτες που ασχολούνται με το FIFA, θα το καταλάβουν από την πρώτη στιγμή. Η μπάλα γενικά, αναπηδά παραπάνω στην εναλλαγή πασών, δεν παίρνει αυτά τα ”fake” φάλτσα και γενικά είναι πιο βαριά και αληθινή, στο πως περιφέρεται από πόδι σε πόδι.

Προχωράμε λοιπόν σε ακόμη μία αλλαγή, που είναι η εκτέλεση φάουλ. Όσοι έχετε παίξει FIFA 2003 και 2004 κάτι σας θυμίζει. Ναι, ο time finishing μηχανισμός επιστρέφει στην εκτέλεση των στημένων φάσεων. Για όσους δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, μέσω αυτού του μηχανισμού, μπορείς και σημαδεύεις ακριβώς που θες να πάει η μπάλα όσον αφορά το ύψος, εάν θες ο παίκτης να πραγματοποιήσει σουτ με κουντεπιέ, την εσωτερική ή εξωτερική πλευρά του ποδιού του. και έπειτα να παίξεις ”ρουλέτα” το time finishing. Όλος αυτός ο μηχανισμός. είναι αλλόκοτος είναι η αλήθεια. Η εναλλαγή τόσων παραγόντων, για μία τόσο απλή εντολή, πολλές φορές δημιουργεί παραφωνίες και φάσεις τελείως αφύσικες. Δεν μπορώ να πως με ενθουσίασε αυτή η αλλαγή, αλλά σίγουρα δημιουργεί ένα νέο challenging, ώστε να επιτύχεις την τέλεια στημένη φάση έπειτα από προσπάθεια. Το ακούω.

Ας περάσουμε λίγο στα Modes, τον τομέα που πάντα η ΕΑ κέρδιζε τις περισσότερες φορές, είναι η αλήθεια. Αρχικά έχουμε το My Career, το οποίο επιτέλους έρχεται με φρέσκα πράγματα. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα, συστήματος διαλόγων (μην περιμένετε τρελά πράγματα), καθώς μπορείς να πραγματοποιείς και συνεντεύξεις τύπου, δίνοντας μία πιο αληθινή και ποδοσφαιρική νότα στο Mode.

Εν συνεχεία, έχουμε το κλασσικό και αγαπημένο Ultimate Team, όπου και αυτό έφερε μερικές αλλαγές, όπως τα online  friendlies. Αλλαγή έχουμε και στο εικαστικό κομμάτι του mode και στα objectives όπου πλέον, έχουμε τις σεζόν. Κάθε σεζόν, έχει κάποια objectives, όπου κάνοντας τα, παίρνεις xp και εν τέλει κερδίζεις ένα μεγάλο έπαθλο, όπως για παράδειγμα special cards παικτών.

Φυσικά πράγματα, όπως τα squad building challenges, fut draft και όλα όσα είδαμε στο FIFA 19, συνεχίζουν να υπάρχουν.

Τελευταίο αφήνω το πολυδιαφημιζόμενο, Volta mode το οποίο δεν είναι και τόσο Fifa Street όσο φανταζόμασταν. Σίγουρα το mode προσφέρει την πιο ”causal” μορφή ποδοσφαίρου στις αλάνες και στις μικρές γειτονιές ανά τον κόσμο, αλλά για κανέναν λόγο, δεν έχει τους μηχανισμούς και το βάθος του Fifa Street.

Του λείπει αυτό το αλήτικο στυλ, που είχε το Fifa Street, στέκεται λίγο πιο σοβαρό, και φοβάται να αφεθεί, ώστε να γίνει αυτό που μάθαμε στο fifa street: Ξύλο, skills και όλα επιτρέπονται, δίχως περιορισμούς.

Υπάρχει και ένα story, το οποίο κυμαίνεται σε πολύ ρηχά νερά και σε σημεία γίνεται επαναλαμβανόμενο και βαρετό. Δυστυχώς περίμενα περισσότερα, αλλά το VOLTA είναι κάτι απλά ξεχωριστό μέσα σε όλα τα άλλα modes. Δεν θα περάσετε άσχημα, αλλά μην περίμενε την επιστροφή του FIFA Street, όπως το αγαπήσατε.

Περνώντας στον τεχνικό τομέα και τα γραφικά, δεν έχουμε κάτι να αναφέρουμε. Δεν ξεχώρισα κάποια αλλαγή στον οπτικό τομέα σε σχέση με το FIFA 19. Ναι συνεχίζει η Frostbite να είναι μία εκπληκτική μηχανή γραφικών, αλλά φαίνεται πως η γενιά έφτασε στο ταβάνι της και δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω. Παρόλο που το review έγινε στην καλύτερη έκδοση (θεωρητικά), προσωπικά δεν αντιλήφθηκα οπτικές διαφορές στο PC.

Τέλος, οφείλω να ομολογήσω το πολύ ωραίο soundtrack που διάλεξε η ΕΑ, να συνοδεύει τα διάφορα modes του παιχνιδιού. Έρχονται και δένουν τέλεια με όλο το ύφος του παιχνιδιού.

Οπότε τι έχουμε για φέτος;

Ένα φοβερά καλύτερο παιχνίδι όσον αφορά το gameplay με κάποιες μικρές προσθήκες στα modes και μερικές αλλαγές στα ήδη αγαπημένα Modes. Θεωρώ πως το FIFA 20 είναι ένα από τα καλύτερα FIFA των τελευταίων 5 χρόνων κυρίως του gameplay και μέχρι εκεί. Δεν ξέρω εάν αυτό αρκεί. Σε συνδυασμό με το ότι έχασε δικαιώματα όπως για παράδειγμα της Juventus, (Piemonte Clacio θα την βρείτε πλέον στο FIFA), αυτό θα πρέπει να βάλει την ΕΑ να σκεφτεί αρκετά πράγματα για το μέλλον του franchise.

Δεν είναι μόνο το Gameplay, είναι και όλα τα υπόλοιπα. Πολύ καλό ποδόσφαιρο για φέτος από την ΕΑ, αλλά χρειάζεται μία ανασυγκρότηση σε αρκετούς τομείς.

Ευχαριστούμε την Bandai Namco Greece για την παραχώρηση του παιχνιδιού, ώστε να επιτευχθεί το Review.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Gameplay
9
Γραφικά
8
Ψυχαγωγία
8
Αντοχή στο Χρόνο
7
Ήχος και Soundtracks
8
Προηγούμενο άρθροThe Last Of Us: Part II – Kατά πενήντα τοις εκατό μεγαλύτερο!
Επόμενο άρθροΈνας χρόνος Assassin’s Creed Odyssey και η Ubisoft το γιορτάζει!
George Nterilas
Παρών στην οικογένεια από το 2015... Σε άλλα νέα, αγαπώ Rockstar και Max Payne. Που και που παίζει και κανά FIFA. _Εditor in Chief_.
fifa-20-reviewΤο FIFA 20 έρχεται με ένα άκρως ανανεωμένο gameplay που θυμίζει ξανά ποδόσφαιρο. Το πολυδιαφημιζόμενο Volta Mode δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων ενώ φρεσκάρισμα έχει γίνει και σε όλα τα γνώριμα modes του παιχνιδιού. Εάν είστε λάτρεις των FIFA, αποτελεί μία σίγουρη αγορά, εάν όχι πρέπει να ''ζυγίσετε'' τους παράγοντες ανάμεσα σε αυτό και το ''αντίπαλο'' στρατόπεδο, γιατί φέτος, δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.