Η τηλεόραση της Αμερικής θεωρεί υπεύθυνο το Fallout 4 για την πρόσφατη επίθεση δεκαπεντάχρονου στην Οξφόρδη

602

Την περασμένη εβδομάδα, ένας μαζικός πυροβολισμός στο Λύκειο της Οξφόρδης στο Μίσιγκαν άφησε πίσω του τέσσερις μαθητές νεκρούς. Άλλοι έξι, μεταξύ των οποίων ένας εκπαιδευτικός, τραυματίστηκαν.

Ο 15χρονος Ethan Crumbley συνελήφθη και κατηγορήθηκε για φόνο και τρομοκρατία και οι γονείς του κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία από αμέλεια, μετά από ισχυρισμούς, πως ο γιος τους είχε εύκολη πρόσβαση στο όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Το ζευγάρι έχει επίσης επικριθεί ευρέως επειδή δεν ανταποκρίθηκε στα σημάδια ότι ο Ίθαν σχεδίαζε την όλη τη διαδικασία. Όταν το σχολείο επέπληξε τον Ethan επειδή έψαχνε για πυρομαχικά στο Διαδίκτυο, η μητέρα του λέγεται ότι του είπε ότι δεν ήταν θυμωμένη μαζί του και ότι έπρεπε ”να μάθει να μην τον πιάνουν”.

Μαζικοί πυροβολισμοί λαμβάνουν χώρα με ανησυχητική συχνότητα στην Αμερική, τον τελευταίο καιρό. Μια αναφορά των New York Times αναφέρει, ότι το The Gun Violence Archive μέτρησε περισσότερους από 600 πυροβολισμούς στις ΗΠΑ το 2020, ένα σημαντικό άλμα από τους 417 το 2019. Και έχουν σημειωθεί εκατοντάδες ακόμη μέχρι στιγμής το 2021.

Δυστυχώς, αυτός ο ατελείωτος κύκλος βίας και θανάτου δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Αντί να αντιμετωπίσουν τους τρομακτικά χαλαρούς νόμους περί όπλων της χώρας ή τον αχαλίνωτο διαδικτυακό ριζοσπαστισμό, τα ΜΜΕ των ΗΠΑ αποφάσισαν για άλλη μια φορά να τα βάλουν με τη βία στα βιντεοπαιχνίδια. Η αναφορά της Inside Edition για τα γυρίσματα κατηγόρησε τα «αιματοβαμμένα» βιντεοπαιχνίδια και έπαιξε ένα κλιπ του Fallout 4 στο οποίο ο ντετέκτιβ Android Nick Valentine λέει, ‘‘τώρα έχω γίνει ο θάνατος, καταστροφέας κόσμων”.

Στην πραγματικότητα, αυτό το περιβόητο απόφθεγμα αποδίδεται στον επιστήμονα J. Robert Oppenheimer, ο οποίος θυμήθηκε τη γραμμή από την ινδουιστική γραφή Bhagavad Gita αφού είδε την πρώτη έκρηξη ατομικής βόμβας. Η ανάγνωση της γραμμής από τον Nick Valentine στο Fallout 4 είναι μια αναφορά – και μάλιστα αρκετά προφανής.

Είτε οι άνθρωποι που συνέταξαν την αναφορά του Inside Edition το γνώριζαν αυτό και το αγνόησαν επίτηδες για να φαίνεται σαν να ήταν από βιντεοπαιχνίδι, είτε ειλικρινά δεν ήξεραν από πού προερχόταν το απόσπασμα.

Για ακόμη μία φορά τα video-games είναι ο εύκολος στόχος για να μην υπάρξει δίκαιος και σωστός καταμερισμός ευθυνών για τέτοια γεγονότα. Πάγια και γνωστή τακτική πλέον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.