Splatoon 3 Review | Περισσότερο και καλύτερο χρώμα

449

Καλωσορίσατε ξανά στον μελανό-κoσμο του  Splatoon! Το Splatoon 3 είναι παιχνίδι Third Person Shooter, το οποίο έχει αναπτυχθεί και δημοσιευθεί στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 από την Nintendo, για το Nintendo Switch. 

Με το καινούριο παιχνίδι, Splatoon 3, έχουμε και πάλι την ευκαιρία να μπογιατίσουμε και να κατατροπώσουμε τους εχθρούς μας, σε διαδικτυακές μάχες, όπως επίσης ένα καινούριο και ανανεωμένο Single-player Story mode και μερικές άλλες εκπλήξεις! Γράφει ο Γιώργος Αδάμου!

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία συνεχίζεται πέντε χρόνια μετά από τα γεγονότα του Splatoon 2. Ακολουθείτε τον γέροντα Cuttlefish στον υπόνομο από την πόλη Splatsville, καθώς σας ενημερώνει πως τα Octarians έρχονται και ότι έχουν απαγάγει (‘squidnapped’ όπως λέει ο Cutterfish) το Great Zapfish που τροφοδοτεί την πόλη Splatsville.

Παίρνετε το χειρισμό του χαρακτήρα και με την βοήθεια του Little Buddy (Smallfry) βρίσκεστε σε ένα κρατήρα ο οποίος είναι καλυμμένος με δηλητηριώδες fuzzy ooze.  Ο Little Buddy έχει την ικανότητα να καταβροχθίζει και να καταστρέφει αυτό το fuzzy ooze, αλλά για να μπορέσει να το κάνει αυτό, χρειάζεται power eggs τα οποία τα συλλέγετε από αποστολές και σκοτώνοντας τους εχθρούς!  

Αλλά όντως έρχονται τα Octarians;  Ή αυτή την φορά κρύβεται κάτι διαφορετικό με την εξαφάνιση του Zapfish;  

Υπάρχουν αρκετές αποστολές, όπου σας δίνεται επιλογή από τρία διαφορετικά όπλα. Κάθε αποστολή σας δίνει την δυνατότητα να εκπαιδευτείτε με διαφορετικά όπλα και να δείτε τις δυνατότητές τους έτσι ώστε να τα χρησιμοποιήσετε σε άλλες αποστολές ή στις διαδικτυακές μάχες. Για όσους χρειάζονται κάτι πιο χαλαρό από τα Online Battles όπως και μία εισαγωγή στα διάφορα όπλα και δυνατότητες του κάθε ενός, τότε προτείνω ανεπιφύλακτα να αρχίσετε με το Story Mode πρώτα.     

GAMEPLAY

Αν έχετε παίξει οποιοδήποτε από τα προηγούμενα δύο Splatoon Games, τότε ξέρετε τις βασικές αρχές του τρίτου παιχνιδιού.  Έχουμε δύο ομάδες τεσσάρων ατόμων, ανά μάχη.  Εδώ μπορείτε να παίζετε με άγνωστους, ή και με φίλους σας.  Τα διαδικτυακά παιχνίδια, χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: Private Battles, Turf Battles, Anarchy Battles Series και Anarchy Battles Open (Τα τελευταία δύο προηγουμένως ονομάζονταν Ranked Battles, ενώ η κύρια διαφορά τώρα, είναι ο τρόπος με τον οποίο μαζεύονται οι πόντοι για να ανεβούμε κατηγορία).

Τα Turf Battles, όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια Splatoon, έχουν διάρκεια τριών λεπτών, στα οποία ο κύριος στόχος είναι να μπογιατιστεί η περισσότερη περιοχή με το μελάνι της δικής σας ομάδας.  Μπορείτε, φυσικά, να έχετε πιο επιθετικό ρόλο και να σκοτώνετε τους αντιπάλους, ούτως ώστε να μην προλαβαίνουν να μπογιατίζουν!

Τα Anarchy Battles (series/open) είναι πολύ πιο επιθετικά από τα Turf Battles και χωρίζονται σε τέσσερα διαφορετικά είδη παιχνιδιού.  Αυτά είναι: Tower Control, Rainmaker, Splat Zones και Clam Blitz.  Το κάθε ένα έχει ξεχωριστό στόχο, αλλά αντιθέτως με τα προηγούμενα Splatoon παιχνίδια, τώρα παίρνουμε ένα συνολικό βαθμό για όλα (από C- και πάνω).  Στα Open Battles, παίζουμε ένα παιχνίδι ανά φορά, με το κάθε νικηφόρο να μας φέρνει 8 πόντους, ενώ με τα ηττημένα, χάνουμε 2 πόντους.  Στα Series, δίνεις μέρος των πόντων σου για να δικαιούσαι να μπεις σε παιχνίδι των πέντε γύρων, στους οποίους έχετε μόνο 3 ζωές.  Πρέπει να κερδίσετε περισσότερους γύρους, απ’ όσους χάνετε, για να πάρετε ακόμη περισσότερους βαθμούς και να ανεβείτε κατηγορία!

Τα Private Battles, σας δίνουν την ευκαιρία να παίξετε με φίλους σας σε διαδικτυακές μάχες, ενώ δεν επηρεάζουν το σκορ σας, αλλά ούτε το επίπεδο σας.  Μπορείτε, όμως, να επιλέξετε τι είδους παιχνίδι θέλετε να παίξετε, όπως επίσης και σε τι στάδιο θα γίνεται η αναμέτρησή σας.  Σε αυτό το mode, μπορείτε να παίζετε ακόμη και ένας εναντίον ενός, ή να έχετε ομάδες, μέχρι τεσσάρων ατόμων η μία!!

Το Salmon Run, είναι ένα παιχνίδι επιβίωσης, κάτι που το καθιστά πιο δύσκολο!  Είναι ένα mode στο οποίο μπορείτε να παίξετε 2-4 άτομα διάφορα στάδια εναντίον των ‘salmonoid’ εχθρών!  Μπορείτε να δημιουργήσετε ομάδα, να επιλέξετε το επίπεδο δυσκολίας και να κατατροπώσετε τα salmonoids σε πολλά διαφορετικά στάδια!  Σε αυτό το mode, μπορείτε επίσης, να κάνετε practice από μόνοι σας, επιλέγοντας το στάδιο, το όπλο της αρεσκείας σας, αλλά και ποιόν εχθρό θέλετε να αντιμετωπίσετε!!! Τα practice runs, βοηθούν ιδιαίτερα στο χειρισμό διάφορων όπλων, και τα προτείνω σίγουρα, ειδικά σε όσους είναι καινούριοι στον κόσμο του Splatoon!

Το Tableturf Battle είναι ένα καινούριο mode του Splatoon 3, το οποίο είναι ένα παιχνίδι με κάρτες.  Παίζεται ένας-προς-ένας Turf War με κάρτες, στο οποίο προσπαθείτε να μπογιατίσετε με τις κάρτες σας πριν εξαντληθούν οι δώδεκα γύροι. Τις κάρτες μπορείτε να τις παρομοιάσετε με blocks από σχήματα όπως το Tetris. Αλλά στο συγκεκριμένο παιχνίδι με κάρτες κάθε κάρτα είναι μοναδική και με μία Special δύναμη.  Αρχίζετε με 15 κάρτες, οι οποίες σας δίνονται ως αρχική τράπουλα για να παίξετε τα πρώτα παιχνίδια. Μπορείτε να κερδίσετε καινούριες κάρτες καθώς παίζετε σε διάφορα επίπεδα δυσκολίας Tableturf Battle, από το Catalog Level (το οποίο είναι μόνο από τα Online Battles) και το Shell-out Machine (είναι μία συσκευή στο Lobby που με ένα χρηματικό ποσό κερδίζεις διαφορά δώρα από τις κάψουλες που βγάζει).

ΓΡΑΦΙΚΑ

Αρχικά, σε σύγκριση με το προηγούμενο παιχνίδι της σειράς, Splatoon 2, τα χρώματα είναι πολύ πιο έντονα, με μερικά καινούρια, neon χρώματα.  Επίσης, οι χαρακτήρες μοιάζουν λες και έχουν μεγαλώσει, αφού είναι ψηλότεροι τώρα, το οποίο είναι υπέροχο παράλληλο για τους μικρούς gamers που μεγάλωσαν με αυτό το παιχνίδι!  Τέλος, τα στάδια έχουν δημιουργηθεί, ή βελτιωθεί με πολλές περισσότερες λεπτομέρειες, ακόμα και στο background.

ΗΧΟΣ

Η μουσική όλων των Splatoon παιχνιδιών είναι εξαιρετική και ιδιαίτερη!  Συνεχίζει να είναι απολαυστική και σε αυτό το παιχνίδι, με πολύ καθαρή παραγωγή και μερικούς πιο σκληρούς, metal ήχους, που ταιριάζουν απόλυτα με τα battles, χωρίς όμως να χάνουν τα ‘αστεία’ στοιχεία των μικρών φωνών από τα Squids! Το μόνο σημείο, στο οποίο προτιμούσα τη μουσική του Splatoon και του Splatoon 2, είναι αμέσως μετά από τις διαδικτυακές μάχες, όπου η μουσική της νίκης ήταν διαφορετική από εκείνη της ήττας, ενώ τώρα δεν έχουμε ξεκάθαρη μουσική ήττας!

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Υπάρχουν αρκετά καινούρια στοιχεία στο Splatoon 3! Αρχικά, το γεγονός ότι έχουμε καθημερινή πρόσβαση στα Salmon Run σε αυτό το παιχνίδι, είναι κάτι πολύ θετικό, αφού πολλοί παίκτες θέλουν κάτι διαφορετικό από τις διαδικτυακές μάχες εναντίον άλλων παικτών.  Επίσης, μπορούμε πολύ πιο εύκολα να μπούμε σε ομάδα με τους δικούς μας φίλους και να διαγωνιστούμε στα Turf Battles αλλά και να συνεργαστούμε στα Salmon Run! 

To νέο Lobby είναι ακόμη ένα θετικό σημείο!  Εδώ μπορείς να δεις τους φίλους με τους οποίους διαγωνίζεσαι, αλλά και να αγοράσεις φαγητό και ποτό, που σε βοηθά με περισσότερο XP, ή με περισσότερο χρηματικό έπαθλο ανά νίκη.  Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο του Splatoon 3, είναι ότι μας αφήνει λίγη περισσότερη ελευθερία ως προς το customization τόσο του χαρακτήρα μας, όσο και του καινούριου μας Locker!  Λόγω του ότι έχει ακουστεί το πόσο δύσκολο είναι να βρει κάποιος τα Lockers, αυτά βρίσκονται στο Lobby, πίσω από τις γυάλινες πόρτες, δίπλα από το Shell-out Machine!  

Ένα ακόμη θετικό του Splatoon 3, είναι ότι συνεχίζονται τα Splatfest!!  Τα Splatfest, για τους καινούριους, είναι Σαββατοκύριακα events που γίνονται κατά διαστήματα από την Nintendo.  Συνήθως έχουν μία θεματική ενότητα, με τρεις απαντήσεις σε μία ερώτηση (ενώ στα προηγούμενα Splatoon, οι επιλογές ήταν μόνο δύο).  Ο κάθε παίκτης επιλέγει μία απάντηση και έτσι μπαίνει σε μία από τις ομάδες.  Για παράδειγμα, το επόμενο Splatfest, που είναι προγραμματισμένο στις 24-26 Σεπτεμβρίου, έχει ως θέμα ‘Τι θα έπαιρνες μαζί σου σε ένα έρημο νησί;’ Εξοπλισμό; Φαγώσιμα; ‘Η μήπως διασκέδαση;  Οι παίκτες, αφού επιλέξουν την ομάδα τους, διαγωνίζονται σε Turf Battles 4 εναντίον 4 ατόμων με κάποια από τις άλλες ομάδες.  Στη μέση του event, γίνονται τα Tricolor Battles, όπου η προπορευόμενη ομάδα σε νίκες ξεκινά από τη μέση της πίστας, με στόχο να κερδίσει τους παίκτες (2 από κάθε άλλη ομάδα) που ξεκινούν από τις δύο άκρες της πίστας.  Η Nintendo για ακόμη μία φορά καινοτομεί με κάτι πολύ cool!!

Τέλος, ο διαχωρισμός των Anarchy mode σε Open/ Series modes, είναι ακόμη μία έξυπνη ιδέα, αφού κάποιος μπορεί να πάρει το χρόνο του με τα Open mode, να γίνει καλύτερος στα διάφορα modes και μετά να μπει σε series mode!  Ή ακόμη και να μην θέλει κάποιος να το κάνει αυτό, αν δεν του αρέσει ένα από τα δύο modes, έχει πλέον τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο Anarchy Modes κάθε φορά!  Άρα αν κάποιος δεν προτιμά το Clam Blitz, για παράδειγμα, μπορεί να το αποφεύγει κάθε φορά!

ΤΙ ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Δυστυχώς, ακόμη και μετά από το update, τα Communication Errors συνεχίζονται, εκτός και αν είστε τυχεροί!  Μπορεί να κερδίζετε μία μάχη από την αρχή και να σας κάνουν να χάσετε, μέχρι και στα τελευταία δευτερόλεπτα, το οποίο είναι πολύ άδικο!  Αυτός είναι ο κύριος λόγος που χαμηλώσαμε το βαθμό του Gameplay για το Splatoon 3, ενώ το παιχνίδι έχει πολύ περισσότερο content από τα δύο προηγούμενα! Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να διορθωθεί αυτό το θέμα και ελπίζουμε να γίνει αυτό γρήγορα, διότι σίγουρα ο βαθμός του Gameplay θα έπρεπε να ήταν πιο ψηλός.

Επίσης, οι special δυνάμεις φαίνονται να είναι αποδυναμωμένες, έτσι το παιχνίδι γίνεται πιο δύσκολο απ’ ότι προηγουμένως!  Έχουν αφαιρεθεί δυνάμεις όπως ‘Splashdown’ και το ‘Baller’, που ήταν αγαπημένες δυνάμεις των περισσότερων gamers. Έχουν, φυσικά, προστεθεί καινούργιες δυνάμεις όπως το ‘Crab tank’ κ.λπ.

ΤΕΛΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Το Splatoon 3 είναι ένα ευχάριστο, competitive Game, με το οποίο μπορούν να περάσουν καλά διάφορων ειδών gamers.  Όσον αφορά το Gameplay, το βρήκαμε πολύ ανανεωμένο, με πολύ περισσότερο content και customization. Είναι ένα παιχνίδι που μπορεί κάποιος να παίζει για ώρες, χωρίς να το βαρεθεί, αφού είναι πολύ εθιστικό!  Τώρα μπορείτε πολύ πιο εύκολα από προηγουμένως,  να παίζετε μαζί με τους φίλους σας σε διάφορα modes, όπως Turf, Salmon Run, κ.λπ.  Ακόμη και αν δεν είστε gamers, το Splatoon 3, είναι πολύ διασκεδαστικό!  Όταν διορθωθούν τα Communication Errors στους Servers του παιχνιδιού, θα γίνει σχεδόν τέλειο!  

Καλό μπογιάτισμα σε όλους σας!!!! Happy Splatting!!!!

Αν θέλετε περισσότερη “μπογιά”, δείτε τη συλλεκτική Splatoon έκδοση της κονσόλας!

Η νέα συλλεκτική έκδοση του Nintendo Switch OLED είναι βαμμένη στα χρώματα του Splatoon 3

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.