Ο νέος τίτλος του ίσως πιο γνωστού turn based strategy game έχει ήδη μια εβδομάδα που είναι εδώ. Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το Sid Meier’s Civilization VII της Firaxis Games και εκδότη την 2K Games και να μοιραστούμε μαζί σας την άποψη μας για το παιχνίδι αυτό. Θα θέλαμε όμως να κάνουμε την κριτική μας από δύο ξεχωριστές προοπτικές. Η μία είναι αυτή του νέου παίκτη είτε σε αυτό το είδους παιχνιδιού είτε σαν νέος στην σειρά του Civilization. Η δεύτερη και πιο αυστηρή, είναι αυτή του παίκτη που ήδη έχει παίξει παλαιότερους τίτλους της σειράς.
Πρώτού όμως δούμε το παιχνίδι με δύο διαφορετικές ματιές, ας σχολιάσουμε πρώτα κάποια πράγματα που συμφωνούν μαζί ο νέος και ο παλιός παίκτης αυτής της καταπληκτικής σειράς.
ΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΗΧΟΣ
Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι κάτι που σχολίαζαν όλοι οι παίκτες από το πρώτο κιόλας leak του παιχνιδιού. Τα γραφικά είναι τόσο ρεαλιστικά που δεν ήταν λίγες οι φορές που πιάσαμε τον εαυτό μας να κοιτάζουμε τοπία μέσα στο παιχνίδι και να θαυμάζουμε την καταπληκτική ομορφιά που μας μεταδίδουν. Είναι τόσο ζωντανά που νομίζεις ότι βλέπεις από ψηλά κάποιο φυσικό θαύμα όπως το Torres del Paina, πιστεύεις ότι διασχίζεις και εσύ μαζί με τα πλοία σου τους ανεξερεύνητους ωκεανούς, θαυμάζεις τις πόλης και τα θαύματα που έχει φτιάξει ο πολιτισμό σου ή μπορεί να βρεθείς στο κέντρο μιας μάχης μεταξύ πολιτισμών. Οι ήχοι επίσης πολύ ωραίοι. Από την έκρηξη ενός κοντινού ηφαιστείου που σπέρνει την καταστροφή έως τις κανονιές του στρατού σου που εξολοθρεύουν τον εχθρό. Η μουσική υπέροχη, από αυτή του main menu έως και του κάθε πολιτισμού. Ο κάθε πολιτισμός και η κάθε εποχή έχει τον δικό της ρυθμό.
Αφηγητής και Αποσπάσματα
Κάθε Civilization έχει τον δικό του αφηγητή. Για αφηγητή στο Civilization 7 συναντάμε την Gwendoline Christie, Brienne of Tarth του Game Of Thrones. Ότι μας εξιστορεί απλά θέλουμε να την ακούσουμε άλλη μια φορά. Το παράπονό μας εδώ είναι ότι θα μπορούσαν όντως να έχουμε περισσότερη αφήγηση από την Gwendoline, για παράδειγμα στο loading screen του πολιτισμού που έχουμε επιλέξει και της εποχής που ξεκινάει δεν διαβάζει παρά μόνο την πρώτη πρόταση, και όχι όπως πάντα και τις δύο παραγράφους. Δεν μας αφήνουν να χορτάσουμε. Από τα αποσπάσματα που εμφανίζονται μέσα στο παιχνίδι είτε επειδή κατασκευάσαμε ένα θαύμα είτε ανακαλύψαμε κάποια τεχνολογία άλλα μας εκπλήσσουν και άλλα μας βάζουν να σκεφτόμαστε στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Μέχρι στιγμής δεν έχω ξεχωρίσει ποιο είναι το αγαπημένο μου. Κάτι που ακόμη και εδώ θα μπορούσε να γίνει μια βελτίωσή είναι ότι όταν ανακαλύπτεις το Mastery ενός Technology ή ενός Civic επαναλαμβάνει το απόφθεγμα που είχε ήδη πει, δώστε τροφή για σκέψη!
Γεγονότα
Το Civilization 7 φέρνει ένα νέο mechanic, τα narrative events. Όσο παίζει κάποιος μικρές ιστορίες εμφανίζονται, στις οποίες ο παίκτης πρέπει να απαντήσει βάσει κάποιον επιλογών που εμφανίζονται. Οι ιστορίες αυτές μπορεί να προκύψουν λόγο ότι ανακαλύψαμε μία φυλή ιθαγενών και μας δίνετε ή ευκαιρία να συστραφούμε μαζί τους. Μπορεί ίσως να έγινε κάποιο κοσμοϊστορικό γεγονός, όπως να κάναμε τον γύρω του κόσμου ή να ήρθε η στιγμή που θα πρέπει να δοκιμαστεί ο ηγέτης που επιλέξαμε. Όσο πλησιάζει το τέλος κάθε εποχής μία παγκόσμια κρίση πλησιάζει και κάθε πολιτισμός παίρνει τα δικά του μέτρα δημιουργώντας έτσι ένα χάος σε παγκόσμιο επίπεδο.
UI (User Interface)
Νέος και παλιός συμφωνούνε ότι το UΙ είναι όχι απλά κακό αλλά κάποιες φορές unplayable. Κάποια πράγματα δυσκολεύεσαι τόσο πολύ να τα βρεις που πρέπει λύσεις τις απορίες σου από κάποιον που το ανακάλυψε και το έγραψε σε κάποιο forum. Συνηθίζετε όταν σύρεις τον κέρσορα πάνω σε κάτι να σου βγάζει πληροφορίες, εδώ ΑΝ είσαι τυχερός και σου δώσει κάποιες θα είναι ελλιπείς. Δεν υπάρχει search στον χάρτη, τι εννοώ, όταν έχω 12 πόλης και θέλω να βρω που είναι για παράδειγμα τα μουσεία μου δεν μπορώ να το αναζητήσω. Πρέπει να πηγαίνω και να ψάχνω κάθε μια πόλη μου. Επίσης αυτό το μονότονο χρώμα πίσω από κάθε καρτέλα δεν είναι ευανάγνωστο στον παίκτη και κουράζει το μάτι. Θα μπορούσαν να τονίσουν το εκάστοτε yield (food, production, gold κτλ) με κάποιο συγκεκριμένο χρώμα όπως σε όλους του προηγούμενους τίτλους του παιχνιδιού. Επίσης από το Civilopedia εντός του παιχνιδιού λείπουν πληροφορίες, φανταστείτε να έχετε ένα λεξικό και κάποιος να έχει σκίσει τις μισές σελίδες ή ακόμα χειρότερα να μην υπήρξαν ποτέ, και τώρα που ψάχνετε την λέξη να μην έχετε πρόσβαση σε αυτή. Τραγικό UI!
Bugs
Unclickable επιλογές, σύνορα που παραμένουν ακόμα, αν και έχει εξαφανιστεί ο ιδιοκτήτης τους (RIP), και το ”αγαπημένο” μου, units φαντάσματα, ήτανε κάποτε ενεργά units αλλά τώρα που δεν είναι πια μαζί μας οι σκιές τους έχουν στοιχειώσει το πεδίο της μάχης. Μην φοβάστε δεν θα σας κάνουν κακό, μπορείτε να περνάτε ανενόχλητοι από μέσα τους. Ίσως όταν τα αντικρίσετε για πρώτη φόρα να φέρετε τον μισό στρατό σας γιατί θα νομίζετε ότι κάποιος πάει να σας κάνει κάποια επίθεση. Οι developers ευτυχώς ακούνε τους παίκτες και ήδη έχουν ξεκινήσει τα βγάζουν τα patch.
Το Cilization 7 για έναν νέο παίκτη
Το νέο μέλος της οικογενείας του Civilization φέρνει καινούργιους παίκτες στo community. Οι νέοι παίκτες που θα δοκιμάσουν το Civilization 7 θα τους αρέσει, είμαι σίγουρος. Το ίδιο το παιχνίδι σε παίρνει από το χέρι, έχοντας τα tutorial guides ανοιχτά βέβαια, και σε οδηγεί συμβουλεύοντας για το ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος σε κάθε εποχή. Λόγο ότι το παιχνίδι χωρίζετε πλέον σε τρεις εποχές και οι επιλογές που σου δίνονται για να μαζέψεις πόντους νίκης, κατά κάποιον τρόπο, είναι τόσο διαδραστικές, που ο παίκτης απολαμβάνει κάθε πτυχή του παιχνιδιού. Δεν θα αφήσει τον παίκτη να βαρεθεί διότι συνέχεια έχει κάτι να κυνηγά. Οι μάχες είναι πολύ πιο ωραίες από κάθε άλλο τίτλο! Χάρεις την εισαγωγή του νέου mechanic των στρατηγών, ναυάρχων και των διοικητών μοίρας, όπως επίσης του συνεχείς animation των unit κατά την μάχη, οι συγκρούσεις έχουν γίνει πολύ cinematic και ζωντανοί. Oι πρώτες ύλες (resourses) έχουν αλλάξει και αυτές. Τα units δεν είναι κλειδωμένα πίσω από ένα resource. Έτσι όταν φτάσει ο οποιασδήποτε παίκτης στο end game και θέλει να φτιάξει αεροπλάνα για παράδειγμα δεν θα απογοητευτεί λόγο ότι δεν έχει πετρέλαιο. Τώρα οι πρώτες ύλες δίνουν διάφορα bonuses και ο παίκτης πρέπει να σκεφτεί ποιο θα πάει που, δημιουργώντας έτσι ένα puzzle game θα έλεγε κανείς όσο ασχολείται με εξίσου σοβαρά πράγματα της αυτοκρατορίας. Επιλέγοντας έναν ηγέτη έρχεται μαζί με κάποια bonuses, εάν ο παίκτης επιλέξει κάποιον συγκεκριμένο αλλά το playstyle του ηγέτη δεν ταιριάζει στην στρατηγική του παίκτη δεν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα. Μέσα στο παιχνίδι κερδίζοντας πόντους από διάφορες αποφάσεις που παίρνεις, μπορείς να πλάσεις τον ηγέτη που επέλεξες δίνοντάς του μικρά bonus σε τομείς που κανονικά δεν θα μπορούσε να είχε.
Το Cilization 7 για έναν παλιό παίκτη
Όπως κάθε Civilization έτσι και αυτό δεν ξεκινάει και πολύ καλά. Πρώτο και κυρίως έχει φύγει κατά κύριο λόγο ένα core mechanic του παιχνιδιού, και όχι δεν είναι οι builders. Πλέον δεν διαλέγω τον πολιτισμό που θέλω έτσι ώστε να τον οδηγήσω από την αρχαία εποχή μέχρι το σήμερα και να γίνει ο πιο λαμπρός και ξακουστός του κόσμου! Αντιθέτως διαλέγω έναν ηγέτη ο οποίος θα αλλάζει κάθε εποχή πολιτισμό. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όταν πάω να παίξω Civilization και πάρω για παράδειγμα τους Ρωμαίους, θέλω να παίξω αυτόν τον πολιτισμό είτε τον διοικεί ο Ιούλιος Καίσαρας είτε ο Τραϊανός (βλέπε Civilization 6). Δεν θέλω να παίξω έναν ηγέτη και να τον buffαρω με bonuses κατά την διάρκεια του παιχνιδιού λες και παίζω κάποιου είδους RPG strategy game. Παίζουμε το Civilization, όχι το Leaders! Ακόμη και έτσι όπως θέλησαν να το κάνουν θα μου έβγαζε νόημα αν για παράδειγμα ακολουθούσε την εξής λογική: επιλογή ηγέτη (παράδειγμα Ιούλιο Καίσαρα), Ρωμαίοι > Βασίλειο Ιταλίας > Ιταλία. Τότε ναι! Παίζω έναν πολιτισμό! Έναν λαό! Όσο αφορά τους ηγέτες… ο παίκτης που αγοράζει και θέλει να παίξει το Civilization θέλει να έχει την επιλογή μεγάλων και ξακουστών ηγετών, δεν μας πειράζει αν έχουμε ξαναπαίξει με αυτούς, πιστέψτε μας, αγαπάμε την ιστορία. Αρκετές από τις επιλογές που έκαναν για ηγέτες ήταν άστοχες. Για αυτό το λόγο υπήρχε το mechanic του Great Person, φιγούρες της ιστορίας με λιγότερη επιρροή ή που δεν ταίριαζε να μπουν ως ηγέτης ενός πολιτισμού έμπαιναν εκεί.
Πάμε μετά στο interaction που έχουμε in game με τους υπόλοιπους πολιτισμούς. Το ότι το Influence επηρεάζει τόσες πτυχές είναι πράγματι ωραίο, αν εξαιρέσουμε το κομμάτι τον κατασκόπων γιατί σε αυτόν τον τομέα το Civilization 6 είναι πολύ καλύτερο. Το ότι όταν ανοίγει η καρτέλα ενός ηγέτη, και αντί να κοιτάζει προς τον παίκτη σαν να του απευθύνεται μια ιστορική φιγούρα, κοιτάζονται οι ηγέτες αναμεταξύ τους και ο παίκτης αισθάνεται σαν παρατηρητής είναι για την ταπεινή μου γνώμη πολύ περίεργο. Απλώς θα μπορούσαν να αντιγράψουν το Civilization 5 σε αυτό το κομμάτι μιας και έχουν παρόμοια γραφικά. Θυμάμαι ακόμα να με κυριεύει δέος γνωρίζοντας τον Μέγα Αλέξανδρο, να αισθάνομαι φόβο καθώς ο Μοντεζούμα κύρησε πόλεμο εναντίων μου ή χαρά όταν η Ελισάβετ ερχόταν με μια πρόταση για μία εμπορική συναλλαγή.
Το ότι δεν μπορείς να αλλάξεις πολίτευμα είναι περίεργο. Μπορεί να ξεκινήσω μια εποχή πιστεύοντας ότι θα ακολουθήσω ειρηνικό μονοπάτι, αλλά τα πράγματα να αλλάξουν και να αναθεωρήσω τις επιλογές μου. Με το τέλος κάθε εποχής ένα μεγάλο κομμάτι του στρατού σου εξαφανίζετε και τερματίζουν όλοι οι πόλεμοι, ακόμα και αν ήσουν μία ανάσα πρώτού κατακτήσεις μια δύσκολη πόλη. Τα κτήρια που έχτιζες την προηγούμενη εποχή χάνουν ένα μεγάλο μέρος τις αξίας του. Είναι σαν να πατάει κάποιος ένα mini restart.
Σε προηγούμενους τίτλους μπορούσε ο παίκτης να κερδίσει με διάφορους τρόπους νωρίς στο παιχνίδι, όχι όμως στο Civilization 7. Δεν μπορείς να κερδίσεις το παιχνίδι πριν φτάσεις στην τελευταία εποχή. Όσο αφορά τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να νικήσεις είναι οι εξής: Επιστήμη (ο αγώνας για το διάστημα), Οικονομία (να ιδρύσεις την παγκόσμια τράπεζα), Πολεμικό (να κατασκευάσεις ένα υπερ-όπλο, και αυτό είναι η ατομική βόμβα), Κουλτούρα (να διεξάγεις την διεθνή έκθεση). Κάποιοι τρόποι νίκης έμειναν ίδιοι, κάποιοι άλλαξαν και ένας από αυτούς είναι καινούργιος. Καλοδεχούμενος ο νέος τρόπος νίκης, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που ήθελαν ένα τρόπο να νίκης με Οικονομία. Όσο αφορά τον Πολεμικό τρόπο που το άλλαξαν, πιστεύω ότι δεν έπρεπε. Πόσοι λαοί ήθελαν να κατακτήσουν όλο το κόσμο και κανείς δεν τα κατάφερε. Στο Civilization μπορούσες. Τώρα απλώς φτιάχνεις το τρομερότερο όπλο της ανθρωπότητας και νίκησες. Όσο αφορά τον τρόπο νίκης της Κουλτούρας πάλι δεν είμαι σύμφωνος. Πάντα προσπαθούσες να διαδώσεις τον πολιτισμό σου στους άλλους, τώρα είναι ένα project.
ΣΥΝΟΨΗ
Λείπουν πράγματα από το Civilization 7, και κάποια θέλουν διόρθωση. Τι λοιπόν? Τα Ηνωμένα Έθνη, νίκη με Θρησκεία και με Διπλωματία, όλη η εποχή του ψυχρού πολέμου, το τώρα και το μετά (το παιχνίδι σταματά λίγο πριν τις αρχές του ψυχρού πολέμου), πολιτισμοί που επηρέασαν περισσότερο τον κόσμο (δεν έχει τους Άγγλους), ηγέτες που τους αγαπάμε και τους μισούμε (Nuclear Ghandi). Όλα αυτά πιστεύω ότι θα τα έχουμε σε δύο χρόνια, μετά από ένα ή δύο Expansion Packs. Για την ώρα κρατήστε τα λεφτά σας και αγοράστε το Civilization 7 όταν θα είναι ”ολοκληρωμένο”. Ας του δώσουμε one more turn…
Ευχαριστούμε την CD Media , για την πρώιμη παραχώρηση του παιχνιδιού, ώστε να επιτευχθεί το Review.