ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Nioh Review (PS4)

Ο κόσμος της μεσαιωνικής Ιαπωνίας είναι φανταστικός. Δεν ήταν λίγες οι φορές όπου μικροί και μεγάλοι δένονται κατά καιρούς με λέξης όπως ”τιμή”, ”σεβασμός” κλπ. ”Ο δρόμος του πολεμιστή” λέγαν οι παλιές γενιές samurai και ο κώδικας τιμής τους (bushido) ήταν κάτι με το οποίο ζούσαν καθημερινά. Γενικά η κουλτούρα των Ιαπώνων δεν διαφέρει πολύ από αυτή των αρχαίων Ελλήνων. Οι πωλήσεις  τέτοιων παιχνιδιών πήγαιναν αρκετά καλά σε Ελλάδα και Κύπρο ανέκαθεν. Για αυτό το λόγο το παιχνίδι τράβηξε το ενδιαφέρον αρκετού κόσμου.  Η team Ninja βαθιά βαθιά επηρεασμένη από τη μυθολογία της Ιαπωνίας δημιούργησε ένα παιχνίδι βασισμένο στον δημοφιλή Akira Kurosawa και το έργο του. Η μεσαιωνική Ιαπωνία είναι γεμάτη από πολέμους μεταξύ φατριών και διαμάχες μεταξύ των διάφορων πολεμάρχων. Ο κόσμος όπως εμείς τον ξέρουμε για την Ιαπωνία ήρθε πολύ αργότερα. Το Nioh λοιπόν είναι ένα κράμα αλήθειας και φαντασίας. Συνδυάζει αληθινούς ήρωες και πραγματικά περιστατικά σε συνδυασμό με τέρατα και μυθολογία. Δεν είναι κακό δεν είναι συνηθισμένο. Γενικά είμαι αρκετά fan στα μείγματα. Άλλωστε δεν υπάρχει πλέον παρθενογένεση ακόμα και στα games.

Η Team Ninja γνωστή για τίτλους όπως το ninja gaiden έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να μας δώσει ένα σοβαρό και αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Βέβαια η συμβολή της Temco  στη προώθηση του τίτλου είναι προφανής. Το παιχνίδι δίνει αρκετή βαρύτητα στο gameplay αλλά και στα γραφικά του. Προσπάθησαν να διαφέρουν με την ατμόσφαιρα του τίτλου αλλά δεν κρύβετε η ”αγάπη” της Ninja Team για εταιρείες όπως η From Software. Το Nioh αποτελεί exlusive παιχνίδι της Sony για το Playstation 4. Ο τελευταίος πραγματικά samurai είναι εδώ. Πάμε λοιπόν να αναλύσουμε τον τίτλο όσο πιο αντικειμενικά γίνεται.

Αρχικά θα ασχοληθούμε με το σενάριο, κάτι το οποίο τραβά αρκετό κόσμο στο να επιλέξει έναν τίτλο. Σεναριακά λοιπόν έχουμε έναν Δυτικό, ο οποίος ταξιδεύει στη μακρινή Ιαπωνία για να αντιμετωπίσει διάφορους δαίμονες. Το όνομα του είναι William και σίγουρα εμφανισιακά είναι ότι περιμέναμε από την Team Ninja. Η ιστορία διαδραματίζετε την εποχή του Hatori Hanzo δηλαδή την εποχή της δυναστείας των Τοkugawa. Ο χαρακτήρας μας θα μπει στο πλευρό της φατρίας για να αντιμετωπίσει τους δαίμονες της ιαπωνικής μυθολογίας που φέρουν το όνομα Yokai.

Μετά από λίγο γκουγκλάρισμα παρατήρησα ότι πραγματικά τα τέρατα αυτά της μυθολογίας είναι αμέτρητα και παρατηρούμε πως ακόμα και σήμερα οι Ιάπωνες δημιουργούν καινούργια. Στην πράξη τώρα η ιστορία του William δεν εξελίσσεται όπως εμείς θα θέλαμε. Παρότι το ύφος και η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού είναι φανταστική, ελάχιστο progress υπάρχει στο lore του Nioh. Μαθαίνουμε πολύ λίγα πράγματα για την ιστορία του τίτλου που σύντομα θα καταλάβουμε ότι το σενάριο είναι αρκετά ρηχό. Βέβαια από την άλλη μαθαίνουμε πολύ ιστορία. Εκεί που δεν είχα ιδέα για το τι είχε συμβεί στην Ιαπωνία το google πήρε φωτιά για να μάθω ποιες φατρίες μάλωναν μεταξύ τους. Σύντομα κατάλαβα ότι ελάχιστες αλλαγές είχαν μπει στο παιχνίδι. Τα Cutscenes του τίτλου είναι εξαιρετικά αλλά όπως προανέφερα δεν ασχολούνται με το Nioh αλλά με την Ιαπωνική ιστορία. Αυτό που κρατάμε λοιπόν από το Νioh είναι η ατμόσφαιρα του και το περιβάλλον το οποίο είναι εξαιρετικό.

Το Nioh είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο που αξίζει κάθε cent του πορτοφολιού σας. Υπάρχει τόσο μεγάλη πληθώρα quests και side missions που θα ξοδέψετε πάνω από 100 ώρες παιχνιδιού για να μην πω 120. Δεν είναι μόνο θέμα του αν έχει πολλές ή λίγες αποστολές αλλά είναι θέμα και του πόσο δύσκολο είναι. Πραγματικά θα δυσκολευτείτε. Παίζω χρόνια Dark Souls και κανένα χρόνο Bloodborne. Πραγματικά μου φάνηκε ”μέτριο” σε σχέση με αυτά τα δύο που σημαίνει ότι θα ζοριστείτε μερικοί αρκετά. Αυτό είναι όμως και το ωραίο στην όλη φάση. Τα quests οδηγούν σε bosses όπως τα ξέρουμε στο Dark Souls. Το καλό με το Nioh είναι ότι έχει άπειρο drop και δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε αντικείμενα (όχι όπως το Dark souls που για να πάρουμε την στολή του artorias φτύναμε αίμα). Όπως ένα κλασσικό action/rpg που σέβεται τον εαυτό του δεν λείπει και από εδώ το progress και το leveling system του χαρακτήρα. To να καθαρίσουμε τερατάκια μας δίνει exp το οποίο το ξοδεύουμε σε αντοχή, δύναμη, γρηγοράδα κλπ κλπ. Επίσης υπάρχουν και διάφορα skills τα οποία είναι πολύ εύκολο να τα αποκτήσετε. Προτείνω πάντως να αποφασίσετε γρήγορα με ποιον τρόπο θα παίξετε καθώς πρέπει οι πόντοι να μπαίνουν με συγκεκριμένο τρόπο και όχι τυχαία. Στο gameplay του Nioh εμπλέκονται αρκετά και τα στοιχεία της φύσης όπως είναι το νερό η φωτιά και η γη. Στο παιχνίδι υπάρχουν αντίπαλοι που είναι ευάλωτοι σε κάποια στοιχεία της φύσης οπότε αυτό μας βοηθά στην εξολόθρευση τους.

Κάτι το οποίο παρατηρήσαμε στο Nioh σε σχέση με το Dark souls είναι η μπάρα αντοχής που υπάρχει. Κάθε κίνηση μας ”ξοδεύει” ενέργεια όπως το να κάνουμε dodge σε μία επίθεση του εχθρού. Σε γενικές γραμμές το gameplay είναι απλά άψογο και οι λάτρεις των Dark Souls Series θα λατρέψουν το Nioh. Το σωστό timing είναι το πιο σημαντικό στοιχείο του τίτλου και της επιτυχίας. Πέρα όμως από τη νίκη το Nioh θα σας μαγέψει με τους αμέτρητους εχθρούς και το φοβερό σχεδιασμό του περιβάλλοντος. Τα τέρατα είναι σχεδιασμένα να τρομάζουν και σίγουρα ανεβάζουν τους παλμούς του παίκτη. Υπάρχουν bosses που θα πρέπει να ιδρώσετε για να τα βγάλετε πέρα υπάρχουν όμως bosses που θα τα φάτε με τη μία. Όλα έχουν να κάνουν βέβαια με τη στρατηγική που θα ακολουθήσετε. Επίσης σημαντική είναι και η επιλογή των αρχικών όπλων που θα επιλέξετε. Συγκέντρωση και όλα θα πάνε καλά. Το nioh μπορεί να μην είναι ανώτερο από το Dark Souls αλλά σίγουρα προσπάθησε να δώσει μία εναλλακτική οδό στους παίκτες τέτοιου είδους παιχνιδιών.

Όπως και στο Dark souls ή και το Bloodborne που συλλέγουμε ψυχές, έτσι και εδώ συλλέγουμε amrita. Αν πεθάνουμε οι πόντοι αυτοί χάνονται και παραμένουν στο έδαφος που χάσαμε για λίγο χρονικό διάστημα μέχρι να τους ξανα αποκτήσουμε. Πραγματικά υπάρχουν αμέτρητες ομοιότητες με το Dark Souls ακόμα και στο τρόπο που κάνουμε save μέσω των bonfires. Κάτι το πολύ όμορφο επίσης που αποτελεί ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι τα stances, οι στάσεις δηλαδή που ο χαρακτήρας μας μπορεί να μάχεται. Κάθε μία από αυτές έχει τις αδυναμίες της αλλά και τα πλεονεκτήματα της. Υπάρχει η Low, η Mid και η High. Στη High είστε αρκετά πιο δυνατός αλλά αν φάτε μία, η ενέργεια σας μειώνετε αισθητά. Το ακριβώς αντίθετο είναι η Low ενώ η Mid όπως καταλαβαίνετε σας δίνει αρκετό balance. Όπως καταλαβαίνετε το gameplay είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στον τίτλο. Αψεγάδιαστο και πραγματικά αξιοπρεπές.

Σε αντίθεση με το gameplay τα χρώματα του τίτλου είναι πραγματικά χαμηλής ποιότητας. Ο σχεδιασμός του τίτλου όσο αναφορά τα γραφικά δεν είναι τόσο καλός. Εντυπωσιαστήκαμε σε κάποιες περιπτώσεις που αφορούσαν τις μάχες αλλά τις υπόλοιπες ώρες καταλάβαμε ότι η εταιρεία δεν έδωσε μεγάλη προσοχή στα γραφικά. Ειδικά στο Playstation  που ξέρουμε ότι τα γραφικά δεν είναι το δυνατό του σημείο, η εταιρεία έβαλε ένα ακόμα λιθαράκι σε αυτό. Το παιχνίδι τρέχει  στα 60 fps χωρίς ίχνος drop αλλά και χωρίς να παρατηρήσουμε κάποιο bug. Tα loading screens πέρασαν απαρατήρητα και γενικά η ροή του τίτλου δεν ήταν προβληματική. Αξίζει βέβαια να πούμε ότι τα 60 fps στην ουσία τα επιλέξαμε εμείς με κόστος την ανάλυση μέσω της επιλογής action mode στα graphics.

Ένα από τα μεγάλα θετικά του Nioh είναι ο ακουστικός τομέας. Τα ηχητικά εφέ κατά τη διάρκεια των μαχών είναι εξαιρετικά για να μην σχολιάσω τα εφέ του περιβάλλοντος. Το ύφος του παιχνιδιού σε συνδυασμό με αυτό το κομμάτι είναι κάτι το εξαιρετικό. Το αποτέλεσμα μοναδικό και σίγουρα ένας ακόμα λόγος για να  ασχοληθεί κανείς το Nioh. Όσο αναφορά το Soundtrack τι να πει κανείς. Απλά εξαιρετικό. Παρότι ο συνθέτης Yugo Kanno δεν έχει μεγάλη εμπειρία στα video games η δουλειά του στο Nioh είναι εξαιρετική. Πολύ κοντά στο ύφος του παιχνιδιού με αρχέγονους ήχους της μεσαιωνικής Ιαπωνίας, ο Kanno μας δίνει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ο συγκεκριμένος συνθέτης έχει ξανασχοληθεί με τα video games μία μόνο φορά για λογαριασμό του Rain. Προσωπικά ξεχώρισα το Ogress Theme που με άφησε άφωνο. Παρόλα αυτά αξίζει κανείς να ακούσει όλο το soundtrack όπως κάνω τις πλείστες φορές.

Εν κατακλείδι το Nioh είναι ένας τίτλος που αξίζει τα χρήματα του. Δεν είναι μόνο η διάρκεια του που πραγματικά ξεφεύγει το πράγμα, αλλά και ο συνδυασμός gameplay-ακουστικός τομέας. Μπορεί οπτικά να έχει τα θεματάκια του, αλλά η εταιρεία παραγωγής έδωσε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ίσως στο μέλλον να δούμε και κανένα dlc της προκοπής αλλά ακόμα και έτσι το παιχνίδι αξίζει. Ο ακουστικός τομέας είναι εξαιρετικός και θα σας συναρπάσει. Εν γνώση μας και χωρίς να μπορέσουμε να το αποφύγουμε έγινε μία σχετική σύγκριση με το Dark Souls που πραγματικά ήταν δύσκολο να αποφύγουμε. Το Nioh έχει αρκετές ομοιότητες αλλά αυτό δεν είναι κάλλιστα κακό από την στιγμή που ο τίτλος της Team Ninja έχει χαρακτήρα και τον βγάζει σε κάθε του σημείο. Ελάχιστα τα λάθη και ελπίζουμε γιατί όχι και σε ένα Nioh 2. Οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή για έναν τίτλο που θα ήρθε για να μείνει. Ευχαριστούμε την Sony Cyprus για τη χορηγία του τίτλου.

Ο κόσμος της μεσαιωνικής Ιαπωνίας είναι φανταστικός. Δεν ήταν λίγες οι φορές όπου μικροί και μεγάλοι δένονται κατά καιρούς με λέξης όπως ''τιμή'', ''σεβασμός'' κλπ. ''Ο δρόμος του πολεμιστή'' λέγαν οι παλιές γενιές samurai και ο κώδικας τιμής τους (bushido) ήταν κάτι με το οποίο ζούσαν καθημερινά. Γενικά η κουλτούρα…

Review Overview

Gameplay - 9
Γραφικά - 7
Αντοχή στο χρόνο - 10
Ήχος - 9
Ψυχαγωγία - 8

8.6

Πολύ καλό

Αξίζει να υπάρχει σε κάθε συλλογή

User Rating: Be the first one !
9

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Gkogkas Antonis

Hello my fellow Gamers... My name is Antonios Gkogkas. I am from Greece (Xanthi-Serres) and in the last 8 years i live in Cyprus-Larnaka. I am an Animal Scientist Msc Animal Nutritionist. My first touch with video games was a mixture of luck and nintento love! My first game was snow bros on nes when my cousin gave me to test it. Since then my collecting dream was stuck in my head. My mother, 2 years later ,brought me a Ps1 with Crash Bandicoot Racing and Metal Gear Solid 1. Then all started...Uncharted Series, The last of Us and Final Fantasy is one of the most beloved games of mine... Keep gaming...Games serves us...We do not serve games!!

Check Also

Lego The Incredibles Review (Ps4)

Έχουμε παίξει τα περισσότερα από τα Lego που έχουν κυκλοφορήσει, παρακολουθώντας τη σειρά εδώ και ...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.