Middle-Earth: Shadow of War Review (PS4)

660

“One Ring to rule them all,

One Ring to find them,

One Ring to bring them all,

and in the darkness bind them.”

– Sauron

 

Το απόσπασμα αναφέρεται στο Δαχτυλίδι Δύναμης, το One Ring, που δημιούργησε ο Sauron, ο άρχοντας του σκότους, για να κυριαρχεί όλα τα άλλα που είχε δώσει στις στρατιές των ανθρώπων, των ξωτικών, και των νάνων. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχουν 2 Δαχτυλίδια;

Εάν τα πιο πάνω λόγια δε σας έκαναν αίσθηση, κάντε μια παύση στο άρθρο, επισκεφθείτε την πλησιέστερη πηγή ταινιών, είτε πρόκειται για βιντεοκασέτες, DVD ή ψηφιακή μορφή, πάρτε τις τριλογίες του Hobbit και του Lord of the Rings, αφεθείτε στη μαγική μυθοποιία του Tolkien για 18 περίπου ώρες, και μετά επιστρέψτε να συνεχίσουμε.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Middle-Earth: Shadow of War λαμβάνει χώρα στον κόσμο που δημιούργησε ο δαιμόνιος Tolkien περί το 1937, με τα γεγονότα να διαδραματίζονται μεταξύ αυτών του Hobbit και του Lord of the Rings. Το πρώτο παιχνίδι, το Middle-Earth: Shadow of Mordor, μας σύστησε το 2014 τον Talion, ένα ranger του οποίου η γυναίκα και γιος δολοφονήθηκαν από στρατεύματα του Sauron, αφήνοντας τον ίδιο για νεκρό. Το φάντασμα ενός Elf Lord, του Celebrimbor τον διατηρεί στη ζωή ενώνοντας τις υπάρξεις τους, και μαζί αρχινούν ένα ταξίδι εκδίκησης εναντίων των 3 στρατηγών που ηγήθηκαν αυτής της επίθεσης. Μετά από διάφορες περιπέτειες και επιπλοκές, το παιχνίδι τελειώνει με τους 2 αυτούς ήρωες νικηφόρους και αποφασίσμένους να δημιουργήσουν ένα δεύτερο Δαχτυλίδι Δύναμης, για να πάρουν τη μάχη στον Sauron τον ίδιο.

Το δεύτερο μέρος ξεκινά με την δημιουργία αυτού του δεύτερου Δαχτυλιδιού στο όρος Doom, εκεί όπου είχε δημιουργηθεί και το πρώτο. Είναι λευκό με μπλε γράμματα, μια ωραία αντίφαση στο χρυσό με κόκκινα γράμματα του αρχικού Δαχτυλιδιού, αμόλυντο από το σκότος. Πολύ γρήγορα όμως αποσπάται από την Shelob, your friendly neighborhood spider (που φυλάκισε τον Frodo στο The Two Towers), η οποία τους παρακινεί να ανακτήσουν ένα Palandir (μαγικές σφαίρες που χρησιμοποιούνται για επικοινωνία) που επιτρέπει σε όποιον το κατέχει να βλέπει ότι επιθυμεί. Η πόλη, η Minas Morgul, στην οποία βρίσκεται το Palandir είναι υπό τον κλοιό στρατιών από Orcs και Nazgul, και ο Talion αναλαμβάνει να απελευθερώσει και να προστατεύσει την πόλη, περιορίζοντας τον Sauron στην Mordor.

Αν και πολλά στοιχεία που εμφανίζονται στην ιστορία (τα Orcs, οι Nazgul, τα Δαχτυλίδια, η Shelob) είναι βασισμένα στην παράδοση του Tolkien, το παιχνίδι ξεφεύγει σε πολλά σημεία από τα πλαίσια, παρουσιάζοντας νέες ιδέες, νέους χαρακτήρες και τέρατα που δεν υπάρχουν στα αρχικά βιβλία (τα Graugs για παράδειγμα), προκαλώντας μάλιστα σε μερικές στιγμές αντιφάσεις. Αν και αυτό δεν θα αρέσει σε die-hard fans των original βιβλίων, ακόμη και των διασκευών τους σε ταινίες, η ιστορία είναι δελεαστική και νιώθει σαν ένα κεφάλαιο ή ένα επισόδειο αυτού του κόσμου που παράβλεψε κάποιος στο αρχικό του πέρασμα.

GAMEPLAY

Το παιχνίδι ακολουθεί τον χαρακτήρα σε third person view, δίνοντας την ευκαιρία να απολαμβάνει ο παίκτης τον εξοπλισμό που κουβαλά και να έχει αίσθηση τι τον περιτρυγιρίζει. Και τα δύο πολύ σημαντικά στοιχεία, λόγω των ορδών επιτιθεμένων Orcs και του RPG χαρακτήρα του παιχνιδιού. Δεδομένου της ένωσης του Talion με τον Celebrimbor, ο παίκτης ελέγχει μια γκάμα κινήσεων που ανταποκρίνονται στους δύο αυτούς χαρακτήρες, π.χ. την επιδεξιότητα του σπαθιού του Talion ως εκπαιδευμένος Ranger, και το ακροβατικό double-jump του Celebrimbor, ως Elf που ήταν. Είναι. Ήταν, αλλά τώρα είναι εμμέσως του σώματος του Talion. Αυτό.

Υπάρχουν πάρα πολλά και διαφορετικά quests, τόσο για τη συνέχεια της ιστορίας όσο και προαιρετικά, που συνήθως περιλαμβάνουν τη σφαγή συγκεκριμένων Orcs, αρκετά για να ξεδιψάσουν και τον πιο αιμοβόρο Orc Slayer. Μέσω αυτών μαθαίνουμε περισσότερα για την ιστορία της πόλης, πιο παλιών πολέμων ενάντια στον άρχοντα του σκότους, στοιχεία για στρατηγούς των Orcs, και ελευθερώνουμε συμμάχους. Αυτά τα quests δίνουν εξοπλισμό με καλύτερα χαρακτηριστικά και mods, καθώς και gems τα οποία χρησιμοποιούνται για περαιτέρω βελτίωση των όπλων και πανοπλιών.

Δίνουν επίσης skill points, με την πρόοδο και την συλλογή πόντων XP από τις διάφορες αναμετρήσεις, που χρησιμοποιούνται στο skill tree των χαρακτήρων. Το σύστημα αυτό δίνει την ευχέρεια στον κάθε παίκτη να επενδύσει περισσότερο στον τρόπο παιχνιδιού που του αρέσει: πιο άμεσο και βρώμικο, close-combat style, χρησιμοποιώντας τα σπαθιά, ή πιο stealthy, σιγανά και ύπουλα, με χτυπήματα εξ αποστάσεως. Αυτό σε συνάρτηση με το τα διάφορα γνωρίσματα του εξοπλισμού που αποκτά κάποιος καθώς προχωρά, κάνουν την εμπειρία πιο προσωπική.

Η κίνηση του Talion στο περιβάλλον είναι ομαλή, και ο χαρακτήρας συνήθως ανταποκρίνεται αμέσως στο τι θέλει ο παίκτης να κάνει. Κάποιες φορές η λήψη της κάμερας είναι πολύ κοντινή, λόγω κυρίως διαφόρων οικοδομών, και δυσκολεύουν τις αναμετρήσεις, οι οποίες είναι καταπληκτικές. Εάν έχετε παίξει οποιοδήποτε παιχνίδι της σειράς Batman: Arkham, θα καταλάβετε τι εννοούμε όταν λέμε “οι μάχες είναι μια μελωδία αλυσιδωτών κινήσεων”. Πιάσιμο, κλωτσιά, μπουνιά, counter, ρίχνω κάτι, dodge, πηδάω πάνω από κάποιον, εκτελώ μια special κίνηση (execution) και όλα αυτά με μια αψεγάδιαστη αλληλουχία που απαιτεί συγκέντρωση και γρήγορη αντίδραση στα διάφορα warnings που εμφανίζονται. Το να βρεις 40 Orcs μπροστά σου είναι μια ευκαιρία για τεράστιο κόμπο και επίδειξη τεχνικής, παρά βέβαιος θάνατος.

Όταν εμφανίζονται στρατηγοί, τα πράγματα αλλάζουν. Ο κάθε ένας κουβαλά τα δικά του χαρακτηριστικά, όπως πράγματα που τον επηρεάζουν και τον αδυνατούν, καταστάσεις που τον εξαγριώνουν και τον δυναμώνουν, και τρόπους που μπορεί να τον σκοτώσουν αμέσως. Αυτά μπορείτε να τα γνωρίζετε προτού εμπλακείτε σε μάχη μαζί τους, “ανακρίνοντας” διάφορα τσιράκια τους. Αν όμως βρεθείτε στην ευρύτερη περιοχή τους, είτε τυχαία, είτε καθώς διαφεύγετε άλλης αναμέτρησης, είτε καθώς πολεμάτε με άλλον στρατηγό (το τελευταίο, πολύ εκνευριστικό όταν γίνεται), υπάρχει ένα μικρό cutscene, στο οποίο σας τάζουν με ευφάνταστους τρόπους το πως θα σας διαμελίσουν και θα χρησιμοποιήσουν το κρανίο σας για το ποτό τους το βράδυ (true story).

Ο αλγόριθμος που δημιουργεί αυτούς τους στρατηγούς είναι πραγματικά σε άλλο επίπεδο. Τα ονόματα, χαρακτηρισμοί, καλούπι, εμφάνιση, στολή, φωνή, όπλα, χαρακτήρας, συμπεριφορά, και οι κουβέντες που λένε αυτοί οι Captains είναι απίστευτα εντυπωσιακά. Συνάδουν μεταξύ τους, δεν νιώθουν επαναλαμβανόμενα, και κάνουν την εμπειρία ακόμη πιο προσωπική, καθώς δεν εμφανίζονται σε όλους οι ίδιοι χαρακτήρες. Ούτε όλες οι εκτελέσεις είναι ίδιες, έχοντας μέχρι στιγμή δει αποκεφαλισμούς, διαμελισμούς, εκτελέσεις και θανάτους από μύγες. Ναι, μύγες.

Τελευταίο σημείο αναφοράς, το Nemesi system του παιχνιδιού. Μια βελτιωμένη διασκευή του συστήματος που πρωτοπαρουσιάστηκε στο πρώτο παιχνίδι, το Nemesis παρακολουθεί την πορεία διαφόρων Orcs που έρχονται σε επαφή με τον ήρωα και είτε τον κατατροπώνουν σε μάχη, είτε του διαφεύγουν. Αυτές οι νίκες τους, τα βοηθούν να προοδεύσουν στις βαθμολογίες των Orcs, ανεβαίνοντας την κλίμακα που τους οδηγεί σε Warchiefs του Sauron. Για κάθε Captain που εξολοθρεύεται, ένα νέο νικηφόρο Orc θα πάρει την θέση του, όταν προοδεύσει.

Με κάθε βήμα τους, γίνονται δυνατότεροι, τα ονόματα τους αναβαθμίζονται, ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας τους, και θα αφήσουν καλύτερο εξοπλισμό όταν (και αν) τους εξοντώσετε.

Το σύστημα επιτρέπει να επισκεφθούν τον κόσμο σας άλλοι παίκτες, όπως και σεις το δικό τους, και να επιδιώξουν να σκοτώσουν τέτοια Orcs εκ μέρους σας, σε αποστολές Vendetta.

ΓΡΑΦΙΚΑ

Οι εικόνες του Shadow of War είναι βγαλμένες από τη φαντασία του Tolkien. Πελώριες εκτάσεις, σκοτεινές σπηλιές, τεράστια κάστρα, πράσινες κοιλάδες, φρικιαστικά Orcs και η μαγική ενδυματολογία των Elfs, δεσπόζουν στο βίαιο αυτό κόσμο. Εκτός από κάποια απλά Orcs που νιώθουν πολύ γενικοποιημένα, οι Captains είναι ωραία δομημένοι και οι διαστάσεις τους είναι εκφοβιστικές.

Οι αντιδράσεις τους, μόλις π.χ. σας ανακαλύψουν στο χώρο και σημάνουν συναγερμούς, ή όταν χάσουν τον Captain τους και τρέχουν σαν δειλοί να ξεφύγουν, νιώθουν φυσικές και αναμενόμενες. Δεν υπήρξε στιγμή να σκεφτούμε “πως με είδε” ή “γιατί δεν μπορώ να περάσω από εδώ”, νιώθοντας ότι τα διάφορα αντικείμενα στο χώρο ανήκουν εκεί, και η επαφή του χαρακτήρα με αυτά, γίνεται ομαλά.

SOUNDTRACK

Η μουσική επένδυση του παιχνιδιού ακολουθεί τα χνάρια του Howard Shore, του συνθέτη για το soundtrack του Lord of the Rings. Κέλτικη, μαγική, επική και εμβατηριακή εκεί που αρμόζει, είναι απόλαυση σε όλα τα σημεία, ακόμη και στο αρχικό μενού. Στα σημεία μαχών, οι διασπαθήσεις, τα κονταροκτυπήματα, οι αποκεφαλισμοί και τα μαγικά που χρησιμοποιούνται έχουν τα δικά τους μουσικά στοιχεία, προσδίδοντάς τους πολύ ρεαλισμό. Σε εμφανίσεις Captains, το μικρό ηχείο στον μοχλό χρησιμοποιείται ταυτόγχρονα, δίνοντας την αίσθηση ότι η μάχη είναι πιο κοντά από ότι περιμένεις.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

  • Η συνοχή των κινήσεων στις μάχες, αξιοποιώντας γνωρίσματα και των δύο χαρακτήρων καθώς και του εξοπλισμού τους. Θύμισε πολύ Batman: Arkham, παιχνιδάρες.
  • Η ιστορία του παιχνιδιού, αν και δεν συνάδει κατά γράμμα με τον κανόνα του Tolkien. Μέσω του παιχνιδιού επισκεφθήκαμε και πάλι αυτό τον κόσμο, και αυτή τη φορά τον ζήσαμε πιο διαδραστικά.
  • Πολλές από τις κουβέντας που μας έκαναν οι Captains. Ένας συγκεκριμένος απάγγειλε στοίχους περί κανιβαλισμού τους κορμιού μας. Ποίηση.

ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

  • Οι τυχαίες συναντήσεις με Captains, ειδικά σε φάσεις που προσπαθούσες να τελειώσεις μια αποστολή ή να κατασκοπεύσεις κάποιον άλλο Captain. Ήταν πάρα πολλές, και τα cutscenes δεν μπορούσαν να γίνουν skipped.
  • Τα cutscenes δεν μπορούσαν να γίνουν skipped ούτε όταν πέθαινες. Ο χλευασμός είναι αναπόφευκτος.

 

Ευχαριστούμε την G3 Great Games για το παιχνίδι αυτό, στο PS4.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.