Tuesday , 18 September 2018
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Marvel’s Spider-Man Review (PS4)


“Spider-man, Spider-man

Does wherever a spider can”

Και αυτή τη φορά, αυτό που κάνει, είναι να με κατασυγκινεί!

Super φαν του Spider-man από τον καιρό που με θυμάμαι να θυμάμαι, οπαδός σε comics, cartoons, αγαλματάκια, βαλίτσες, φανέλλες, and whatnots, είχα επιτέλους την ευκαιρία να παίξω το ολοκαίνουριο Spider-man, αποκλειστικά για PS4 που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου. And boy, oh boy, ήταν μια spectacular εμπειρία!! Ένα παιχνίδι αντάξιο του βεληνεκούς του ήρωα, διασκεδαστικό, περιεκτικό, περιπετειώδες, καλογραμμένο, σε ένα κόσμο πανέμορφο, γεμάτο αναφορές σε διάφορα κομμάτια του σύμπαντος της Marvel!

Είναι αναπόφευκτο πως θα χρησιμοποιήσω χαρακτηρισμούς που έχουν ειπωθεί για τον Spider-man, π.χ. amazing, spectacular κλπ., πως θα στάξω μέλι για τον αγαπημένο μου ήρωα στο ακόλουθο review, όπως επίσης ότι θα έχει spoilers για την ιστορία του παιχνιδιού. Σας προειδοποιώ, καθώς είναι my great responsibility που έρχεται με το great power του να γράφεις reviews.

Αν δε σας πειράζει, let’s go get’em tiger!!

*Thwip*

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το παιχνίδι μας συστήνει τον Peter Parker, τον άνθρωπο κάτω από την μάσκα, που ζει σε ένα διαμέρισμα στου οποίου το νοίκι να έχει μείνει πίσω, να έχει ήδη τις δυνάμεις του Spider-man (γρήγορη επεξήγηση σε μια ανάσα: πανέξυπνος-nerd-δαγκώνεται-από-ραδιενεργή-αράχνη-και-αποκτά-υπερφυσική-δύναμη-ικανότητα-να-κολλά-στους-τοίχους-6η-αίσθηση-αναγνώρισης-κινδύνου-και-να-ρίχνει-ιστούς-σαν-αράχνη), και να ανταποκρίνεται σε μια αναφορά της αστυνομίας για επιδρομή στον πύργο του Fisk. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με τον Wilson Fisk aka Kingpin, τον οποίο κατατροπώνει και στέλνει στην φυλακή.

Αυτό όμως ελευθερώνει την σκακιέρα της Νέας Υόρκης για άλλους, επίδοξους kingpins (αρχηγούς τους εγκλήματος), με αρνητικά αποτελέσματα – όνομα και πράμα: Ο Mister Negative, το alter-ego του Martin Li, χρησιμοποιεί τη δύναμη της επιρροής του για να στρατολογήσει κόσμο στους Demons του, με απώτερο σκοπό την απόκτηση του Devil’s breath – μια μυστική φόρμουλα που δημιούργησε ο Norman Osborn, δήμαρχος της πόλης, υπεύθυνη για τις δυνάμεις του Martin, όπως και το θάνατο των γονιών του. Η καταδίωξη αυτή φέρνει στο προσκήνιο και μια ειδική ομάδα μισθοφόρων, που ενώ έχουν κοινό εχθρό με τον Spider-man, του κάνουν τη ζωή πατίνι. Ποδήλατο. Κόλαση. Δύσκολη τέλος πάντων.

Την ίδια ώρα ο Peter, ως νεαρός επιστήμονας, βοηθάει τον φίλο και μέντορά του Dr Otto Octavius να αναπτύξει βιονικά μέλη που να χειρίζονται με το μυαλό του χρήστη. Η παρέμβαση του Osborn στο εργαστήριο και τη χρηματοδότησή της έρευνας, καθώς και η φθίνουσα κατάσταση της υγείας του Dr Octavius, οδηγούν τον τελευταίο στο να παίρνει τη δικαιοσύνη στα χέρια του και να φυγαδεύει τον συλληφθέντα πλέον Mister Negative και άλλους 4 (δε θα αποκαλύψω κάτι περαιτέρω σε αυτό), από φυλακή υψίστης ασφαλείας, δημιουργώντας την ομάδα Sinister Six (ανά καιρούς στην ιστορία του Spider-man δημιουργούνται σύνολα με 6 κακοποιά στοιχεία, με διαφορετικά μέλη, που φέρνουν αυτή την επονομασία). Εξοπλισμένος με τα εξελιγμένα βιονικά πλοκάμια, υπάκουα στις σκέψεις του, ο Dr Octopus πλέον, βλέπει στο πρόσωπο του Spidey κάποιον ο οποίος παρεμβαίνει στο στόχο του (βλέπετε Osborn) και του επιτίθεται.

Ο Spider-man λοιπόν βρίσκεται με τα χέρια γεμάτα, έχοντας να αντιμετωπίσει 6 πανίσχυρους εχθρούς, όλους με τη δική τους αντζέντα ενάντια στον αραχνάνθρωπο μας, τον δήμαρχο και την πόλη, ενώ συνάμα τρέχει ξοπίσω διάφορα μικρο εγκλήματα, cameos από άλλους χαρακτήρες του κόσμου του, και side quests είτε από πολίτες, είτε από φίλους τους (περισσότερα πιο κάτω).

GAMEPLAY

Το παιχνίδι είναι ένα open-world action-adventure game, σε τρίτο πρόσωπο. Η πόλη της Νέας Υόρκης έχει σχεδιαστεί σε λεπτομερή βαθμό, με ψηλά κτήρια, ταράτσες με ντεπόζιτα, κίνηση στους δρόμους, πάρκα,  δέντρα, κόσμο να κατακλύζει τα πεζοδρόμια, να μιλά, να σχολιάζει και πότε να γιουχαΐζει τον Spider-man, πότε να τον κατακρίνει.

Spider suits

Ο ίδιος ξεκινάει με το κλασσικό κουστούμι του το οποίο καταστρέφεται πολύ σύντομα, στη μάχη με τον Kingpin, και ο Dr Octavius τον βοηθά (εμμέσως του Peter) να φτιάξει το κουστούμι που έχουμε δει να παρουσιάζεται για πρώτη φορά, αποκλειστικά γι αυτό το παιχνίδι, με την άσπρη μεγάλη αράχνη στο στήθος. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και την πρόοδο στα επίπεδα, καθώς και τις επιτυχείς ολοκληρώσεις διαφόρων side quests, ξεκλειδώνονται κι άλλα κουστούμια, από διάφορες εποχές, καταστάσεις και παράλληλα σύμπαντα του Spider-man, τα πλείστα με τις δικές τους ικανότητες (όπως π.χ. το Spider-man Noir suit, από ένα σύμπαν που βρισκόμαστε στο 1933, σαν από ασπρόμαυρη ταινία, το Spider-Punk suit από την Γη-138, με style punk-rock – καρφάκια στο κεφάλι, και ο Superior Spider-man suit, από την ιστορία όπου ο Dr Octopus κατέλαβε το σώμα του Spider-man και το χρησιμοποίησε για να κάνει περισσότερο καλό από τον προκάτοχό του – διαβάστε comics, η συγκεκριμένη σειρά είναι απίστευτη).

Movement

Η κίνηση είναι αψεγάδιαστη. Η εναλλαγή από swinging σε περπάτημα στο πλάι κτηρίου και πάλι σε swinging, από ιστό σε ιστό, από την ταράτσα του Empire State Building κάτω στο δρόμο είναι smooth, σαν να μην υπάρχει τρόπος να πάει κάτι λάθος. Αυτό ισχύει και στο fighting system του, όπου ο Spider-man αξιοποιεί μπουνιές, κλωτσιές, εναέριες μάχες, κινήσεις με τον ιστό και finishing moves, ανάλογα με το focus που ανακτά καθώς πολεμά. Με την πρόοδο του παιχνιδιού, skill points γίνονται διαθέσιμα για να ξεκλειδωθούν περαιτέρω κινήσεις, αξιοποιώντας τα κουμπιά του μοχλού στο έπακρο. Οι στιγμές που αποφεύγετε σφαίρες ή ρουκέτες και ο χρόνος μπαίνει σε ελαφρύ slow motion είναι spectacular. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να πατήσετε συγκεκριμένα κουμπιά σε καθορισμένο χρόνο για να αντιδράσει ο χαρακτήρας σε cut scene style. Και τέλος, μέσα σε όλα αυτά, υπάρχουν και τα διάφορα αντικείμενα στο περιβάλλον, που ο Spidey μπορεί να αξιοποιήσει στις μάχες του, ρίχνοντας σκαλωσιές ή ολόκληρες μοτοσυκλέτες επάνω στους αντιπάλους του.

Gadgets

Συνάμα, ο Spider-man έχει στη κατοχή του διάφορα gadgets, τα οποία ξεκλειδώνει και αναβαθμίζει σιγά σιγά, είτε μέσω της προόδου της ιστορίας, είτε με tokens που αποκτά όταν ολοκληρώνει επιτυχώς διάφορες αποστολές. Τα gadgets αυτά κάποιες φορές είναι αναγκαία για μερικές αποστολές (όπως π.χ. ο ηλεκτρισμένος ιστός που καταστρέφει ή τροφοδοτά γεννήτριες), και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μάχη για πιο ευφάνταστες αναμετρήσεις. Υπάρχουν επίσης και συγκεκριμένες δυνάμεις που έρχονται με τις πλείστες στολές (π.χ. το κάλεσμα ενός spider-drone που ρίχνει ηλεκτρισμό στους εχθρούς, ή μια απότομη περιστροφική βολή ιστών σε 360 μοίρες, που ακινητοποιεί όσους είναι στην εμβέλειά της), οι οποίες ξεκλειδώνονται με τα αντίστοιχα suits αλλά μπορούν να γίνουν mixed and matched όπως θέλετε.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε την ύπαρξη διαφόρων puzzles που μπορείτε να επιδιώξετε είτε στο εργαστήρι του Dr Octavius, είτε λόγω ενός side quest, που σας προσφέρουν περισσότερο XP και επιπλέον tokens για άλλες αναβαθμίσεις. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολα, και λειτουργούν περισσότερο ως ένα εγκεφαλικό ερέθισμα παρά προβληματισμό και κλάμα. Εννοώ, κούραση. Προβληματισμό και κούραση.

Side quest

Το περιβάλλον της Νέας Υόρκης φιλοξενεί διάφορα collectibles που ο παίχτης μπορεί να αναζητήσει και να προσθέσει στη συλλογή του, όπως φωτογραφίες από landmarks, βαλίτσες που παράτησε ο Spider-man ανά διαστήματα και περιστέρια (ναι, πρέπει να μαζέψετε κάποια περιστέρια. Σσσσς, είναι για καλό σκοπό). Διαβάζοντας τα ή καλύτερα, ακούγοντας τον Spidey να τα σχολιάζει είναι μια διασκεδαστική πινελιά στο παιχνίδι, ενισχύοντας την κωμικότητα με την οποία ο ήρωας αντιμετωπίζει τα πάντα.

Μεταξύ αυτών των side quests, πρέπει να καταδιώξετε την Black Cat προτού φέρει εις πέρας την επόμενή της ληστεία, να βοηθήσετε τον Harry Osborn με κάποια πειράματα, και να σταματήσετε τον Tombstone από το trafficking ναρκωτικών. Τα πλείστα quests σας ανταμείβουν με XP και tokens για αναβαθμίσεις, ενώ κάποια καταλήγουν στο ξεκλείδωμα ειδικών suits.

ΓΡΑΦΙΚΑ

Η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού είναι πανέμορφη. Friendly and neighborhoodly, με ζωντανά χρώματα σαν από comic, με πιο πολλή αληθοφάνεια. Τα χαρακτηριστικά των προσώπων, η εμφάνιση των κτηρίων, η απεικόνιση των δέντρων, αυτοκινήτων, ουρανού και φωτός (είτε είναι μέρα είτε είναι νύχτα) ενισχύουν την αρμονία στο περιβάλλον. Το παιχνίδι το παίξαμε σε PS4, δυστυχώς όχι το Pro, σε κανονική HD τηλεόραση στα 1080p, και δεν στερηθήκαμε τίποτα. Δεν νιώσαμε να κολλάει κάπου, ούτε υπήρξαν χαζά glitches. Λίγο οι δευτερεύων χαρακτήρες φάνταζαν ελαφρώς απλοϊκοί, με τις εκφράσεις τους να είναι lazy και χωρίς ιδιαίτερους μορφασμούς.

Η απεικόνιση των διαφόρων κακών και καλών της ιστορίας, όπως και το design των κουστουμιών ήταν τεράστιας ευκρίνειας και καλοδουλεμένα, και στις στιγμές μάχης τα πράγματα ένιωθαν ξεκάθαρα και ομαλά, ασχέτως τους αριθμού των ατόμων που μας επιτείθονταν.

SOUNDTRACK

Οι ήχοι του παιχνιδιού είναι βγαλμένοι από σειρά κινουμένων σχεδίων. Οι ιστοί που ξεπετιούνται ή εκρήγνυνταν, οι πυροβολισμοί, ο αέρας, τα αυτοκίνητα, είναι όλα εναρμονισμένα με το τι συμβαίνει. Οι φωνές των χαρακτήρων κολακεύουν την εμφάνισή τους, και κυρίως του Spidey, τον οποίο χαίρεσαι να ακούς να μιλά, να σχολιάζει και να διακωμωδεί τα πάντα.

Η μουσική επένδυση του παιχνιδιού αξιοποιεί το χαρακτηριστικό θέμα του Spider-man (βλέπετε αρχή του review για τους πρώτους στίχους) σε διάφορα σημεία, μιξάροντας την αναλόγως της δράσης. Πέραν αυτού, ανά πάσα στιγμή κολακεύει το τι γίνεται, στο υπόβαθρο, χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι που να ξεχωρίζει. But hey! Spider-man, Spider-man, does whatever a spider can. Αν αυτό δεν είναι ξεχωριστό..

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

  • Τα πάντα όλα. Το παιχνίδι είναι σκέττη απόλαυση και αρκετός λόγος να αποκτήσετε ένα PS4 έστω και τώρα – πόσο μάλλον τη συλλεκτική έκδοσή του, σε κόκκινο με την άσπρη αράχνη.
  • Οι διάφορες, πιο λιτές αναφορές σε άλλους χαρακτήρες που δεν εμφανίζονται καν στο παιχνίδι, όπως το Sanctum του Doctor Strange. Κρατά το παιχνίδι πιο ανάλαφρο, αλλά δίνει στους fans κάτι to giggle over.
  • Η απίστευτη ομαλότητα στην κίνηση και στη μάχη (hint: το combat system θυμίζει πολύ τη σειρά Arkham με τον Batman, προσαρμοσμένη ώστε να αρμόζει σε ένα χαρακτήρα σαν τον Spider-man).
  • Η χρήση ακόμα δύο playable χαρακτήρων, της Mary-Jane και του Miles Morales, σε stealth αποστολές.
  • Το photo-mode, που προσφέρει τη δυνατότητα για superior clicks, και selfie, filters και stickers για επιπλέον τροποποιήσεις.

ΤΙ ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

  • Overall η δυσκολία του παιχνιδιού είναι, well, παιδική. Τίποτα δεν ένιωσε ιδιαίτερα challenging, και τα πλείστα collectibles είναι θέμα χρόνου, παρά δεξιότητας.
  • Που είναι ο Venom; 🙁

Ευχαριστούμε τη Sony Playstation Cyprus για την παραχώρηση του παιχνιδιού, γι αυτό το review.

This slideshow requires JavaScript.

"Spider-man, Spider-man Does wherever a spider can" Και αυτή τη φορά, αυτό που κάνει, είναι να με κατασυγκινεί! Super φαν του Spider-man από τον καιρό που με θυμάμαι να θυμάμαι, οπαδός σε comics, cartoons, αγαλματάκια, βαλίτσες, φανέλλες, and whatnots, είχα επιτέλους την ευκαιρία να παίξω το ολοκαίνουριο Spider-man, αποκλειστικά για…

Review Overview

Ιστορία - 9
Gameplay - 10
Γραφικά - 9.5
Ήχος - 9
Ψυχαγωγία - 10

9.5

AMAZING!!

Τέλειο, ακόμα και αν το βλέπεις ανάποδα, κρεμασμένος από ένα ιστό! Spider-sense overdrive!!

User Rating: 4.55 ( 2 votes)
10

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Inspyrouation

Given breath in LHX, F117 A and Commanche, faced evil in Hunter Hunted and RE2. Explored the space of Earthworms and Necromorphs, the lands of New Austin and Empire city. Forged in the fires of Olympus, fought Dahaka, Vladimir Lem, Pagan Min and the Joker. Responded to the Call of Duty in the Battlefield, as Destiny dictated, in Uncharted waters. Was named Aiden Pearce, Enzio Auditore, Trevor Philips, and Jack Cooper. Hundreds of worlds. Thousands of identities. The life of a gamer.

Check Also

Assassin’s Creed Rogue Remastered Review (Ps4)

Η Ubisoft έχει τεράστιες σειρές και τίτλους στο οπλοστάσιό της. Άλλοι είναι fan του Division, ...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.