Wednesday , 17 October 2018

Creative Sound BlasterX Katana Review

Η Creative ασταμάτητη τους τελευταίους μήνες δεν σταματά να ”βομβαρδίζει” την αγορά με προϊόντα που ποικίλουν και σε τιμές, αλλά και στο αγοραστικό κοινό για το οποίο προορίζονται.

Έχοντας ασχοληθεί και παλιότερα με αρκετά προϊόντα της εταιρίας, πάντα συμπεραίναμε στο πως η εταιρία προϊόν με το προϊόν εξελίσσεται και δε στην gaming σειρά προϊόντων της, μία αγορά δύσκολη μιας και εκεί έξω βρίσκονται δεκάδες εταιρίες με ανταγωνιστικά προϊόντα και τιμές.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Στα χέρια μας ήρθε η ολοκαίνουργια ηχόμπαρα της Creative, εν ονόματι Creative Sound BlasterX Katana, ένα προϊόν που κατατάσσεται στην Sound BlasterX gaming σειρά της Creative και δίχως υπερβολή αποτελεί ένα από τα ομορφότερα, ποιοτικότερα αλλά και ακριβότερα προϊόντα της εταιρίας. Ας δούμε τι περάσαμε μαζί με την ”Katana”, τον ένα περίπου μήνα που δουλέψαμε μαζί της.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά και Περιεχόμενα Συσκευασίας

Ας αρχίσουμε από τα χαρακτηριστικά που ενσωματώνει η Katana, η οποία μεταξύ άλλων φέρνει 2.1 σύστημα ήχου, αλλά με σύνδεση οπτικής ίνας μπορεί να αναπαράγει 5.1 surround ήχο ενώ με σύνδεση USB στο PC σας μπορείτε να έχετε ψηφιακό ήχο σε διάταξη 7.1 (24-bit/96kHz).

Eπίσης ενσωματώνει και Bluetooth (4.2), για σύνδεση και έλεγχο από οποιαδήποτε συσκευή με υποστήριξη bluetooth.

Aς δούμε αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά:

Διαστάσεις 
Ηχόμπαρα: 60.0 x 600.0 x 79.0 mm, Υπογούφερ: 333 x 130 x 299 mm

Βάρος
Ηχόμπαρα: 1.5kg, Υπογούφερ: 4kg

Διάταξη συστήματος
Σύστημα 2.1

Έκδοση Bluetooth
Bluetooth 4.2

Προφίλ Bluetooth
A2DP (Wireless Stereo Bluetooth)

Υποστηριζόμενοι κωδικοποιητές
SBC, AAC

Συνδέσεις
Bluetooth, AUX-in, USB Flash Drive, Headset out, USB Audio, Mic-in, Optical-in

Τηλεχειριστήριο
Υπερθύρων

Περιεχόμενα Συσκευασίας

  • 1 x Sound BlasterX Katana Soundbar
  • 1 x Sound BlasterX Katana Subwoofer
  • 1 x Τροφοδοτικό
  • 1 x USB Καλώδιο (1.8m)
  • 1 x USB Καλώδιο (0.6m)
  • 1 x Τηλεχειριστήριο υπερθύρων (περιλαμβάνεται μπαταρία)
  • 2 x Στηρίγματα τοίχου
  • Οδηγίες εγγύησης & τεχνικής υποστήριξης
  • Οδηγός γρήγορης έναρξης

Ανάλυση εκ των έσω

Η Creative προχώρησε στην ονομασία του εν λόγω προϊόντος της, φέρνοντας το όνομα Katana, από το γνωστό σε όλους σπαθί των Γιαπωνέζων μαχητών. Συσχετίζοντας και τους δύο ως τεχνολογικά άρτιους σε δημιουργία τεχνολογικών προϊόντων, αποφάσισε να δώσει αυτό το όνομα.

Το Katana, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να χωράει στο γραφείο και αποτελεί το πρώτο soundbar της εταιρίας, κατασκευασμένο για γραφεία και η ίδια το ονομάζει UMAS (Under Monitor Audio System).

Design και Ποιότητα κατασκευής

Το Katana στο σύνολό του αποτελείται από μαύρο χρώμα. Έχοντας πλάτος εξήντα εκατοστά και ύψος 60 χιλιοστά, μπορεί να χωρέσει κάτω από το monitor σας πολύ εύκολα.

Στο κέντρο του soundbar, υπάρχει ένα led panel, μέσω του οποίου ρυθμίζετε τόσο την ένταση όσο και τις λειτουργίες και τις πηγές στις οποίες θέλετε να συνδεθεί, όπως για παράδειγμα Bluetooth, Computer κτλ.

Φυσικά μπορείτε να αλλάξετε και τα προφίλ φωτισμού της (ΦΥΣΙΚΑ) RGB ηχόμπαρας.

Και μιλώντας για RGB, το Katana εξοπλίζεται με το σύστημα Aurora Reactive. Φορά 49 πλήρως προγραμματιζόμενα LED φώτα τα οποία καλύπτουν όλη την κάτω επιφάνεια του Soundbar δημιουργώντας ειδικά στο σκοτάδι ένα πανέμορφο ”τοπίο”.

Στο πίσω μέρος θα βρούμε ένα panel με όλες τις υποδοχές-εξόδους για πολλαπλές χρήσεις όπως micro-USB για το PC, AUX-in, USB-A, Headset out, Optical -in και Mic-in. Φυσικά όπως αναφέραμε και πιο πριν υπάρχει και η δυνατότητα σύνδεσης της ηχόμπαρας με bluetooth.

Όλα τα παραπάνω έρχεται να συμπληρώσει και το σχετικό τηλεχειριστήριο που υπάρχει στην συσκευασία, με το οποίο μπορείτε να ελέγξετε τον ήχο κτλ.

Η ποιότητα κατασκευής προφανώς και δεν πάει πίσω. Το ότι πληρώνεις παίρνεις, ισχύει τρανά σε αυτή την περίπτωση μιας και τα premium υλικά και οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά είναι εμφανέστατες!

Το Katana κατά κύριο λόγο είναι κατασκευασμένο από μεταλλικό σασί με πολύ μικρά σημεία (όπως για παράδειγμα το μέρος των εξόδων) να είναι από εξαιρετικό πλαστικό.

Εμπειρία Χρήσης – Ήχος

Το Katana λειτουργούσε έναν μήνα ακατάπαυστα.

Πριν προχωρήσω στην εμπειρία μου θα ήθελα να σας ξεναγήσω στο πως περίπου λειτουργεί, λέγοντας σας τα επί μέρους στοιχεία που ενσωματώνει.

Συνολικά το Katana έχει πέντε οδηγούς, όπου οι δύο από αυτούς είναι αυτοί που αναλαμβάνουν την ευθύνη να στείλουν τα ηχητικά κύματα στον δέκτη.  Τα άλλα δύο είναι τα mid-bass drivers που στέλνουν τον ήχο προς τα πάνω και το τελευταίο είναι το γούφερ το οποίο φυσικά υπάρχει στην συσκευασία και στέλνει τον ήχο κάτω συγκρατώντας τα μπάσα.

Έχοντας αυτό υπόψιν και σε μία κανονική διάταξη όπως βλέπετε και στο σχεδιάγραμμα, η εμπειρία μου μαζί του ήταν άκρως εντυπωσιακή.

Το χρησιμοποίησα σε ταινίες, games μουσική τόσο σκληρή όσο και πιο χαλαρή. Κάθε είδος ακρόασης θέλει τις δικές του ρυθμίσεις ώστε το Katana να βγάλει τον πραγματικό του εαυτό.

Για παράδειγμα σε ταινίες, θα σας πρότεινα να δυναμώσετε τόσο τις εντάσεις του γούφερ όσο και τα μπάσα-πρίμα χωρίς να ξεπεράσετε το όριο του 45 στον ήχο.

Σε μουσική όπως ροκ-μέταλ αφήστε τις εντάσεις σε ένα μέσο με τα μπάσα λίγο πειραγμένα ενώ σε μουσικές όπως ποπ η τζαζ δυναμώστε τα πρίμα και την ένταση στο 55-60.

Από την άλλη σε video games σε 15-25, η ένταση αρκεί καθώς θα λαμβάνετε το παραμικρό από ήχο.

Από την άλλη μπορείτε απλά να αφήσετε ένα balanced profile, έχοντας και πάλι εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά πιστέψτε με το πολύ καλό μπορεί να γίνει εξαιρετικά καλό με λίγο πείραγμα και τροποποίηση.

Δεν έχω αναφέρω κάτι άλλο, επίσημα το Katana αποτελεί το αγαπημένο μου προϊόν της εταιρίας και ίσως ότι καλύτερο έχει να επιδείξει στον τομέα της τεχνολογίας και του ήχου η πολύπειρη παρ’ αυτά Creative.

Μην ξεγελιέστε, μπορεί η εταιρία να το λανσάρει στην gaming σειρά της αλλά αυτό το προϊόν απευθύνεται δίχως δισταγμό και σε χρήστες που αγαπούν τις ταινίες και την μουσική. Κοντράρει προϊόντα και ίσως να ξεπερνά, σε κόστη άνω των 500€.

Συνοψίζοντας να πούμε πως εάν βρίσκεστε σε αναζήτηση προϊόντος ήχου και διαθέτετε το ποσό των 250-260€ σίγουρα η ”κοφτερή Katana” θα πρέπει να είναι στην λίστα σας. Αυτό ίσως να αποτελεί και το κάπως αρνητικό για το εν λόγω προϊόν αλλά ότι δίνεις παίρνεις και σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσει σε καμία περίπτωση.

Και να θυμάστε, πως η Katana είναι ένα πολυεργαλείο όσον αφορά το πού θα την χρησιμοποιείται. Σίγουρα θα ανεβάσει ακόμη ένα level στο ηχοσύστημα του PC σας. αλλά όπως αναφέραμε παραπάνω έρχεται με πολλές υποδοχές-εξόδους, που πρακτικά αυτό σημαίνει πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηχόμπαρα της Creative τόσο στην κονσόλα σας όπως προφανώς και στην TV σας, βλέποντας την αγαπημένη σας σειρά ή ταινία και απογειώνοντας  τον ήχο σας με ποιότητα και στυλ.

Μετά από όλα αυτά δεν μένει παρά να δώσουμε στο Creative Sound BlasterX Katana το παρακάτω βραβείο:

Ευχαριστούμε την Creative Labs Greece για την παραχώρηση του προϊόντος.

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Geo

Τhe story of my life? It all started when i met Max Payne at the age of seven... The rest is a beautiful fairy tale! And of course PC MANIAC!

Check Also

HyperX Alloy FPS Keyboard – Review

Κακά τα ψέματα η HyperX, έχει μπει για τα καλά στον χώρο των gaming περιφερειακών. ...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.