Wednesday , 17 October 2018

Assassin’s Creed Origins Review (PS4)

Άλλο ένα Assassin’s Creed που πέφτει στα χέρια μας, μετά την επιτυχημένη κυκλοφορία του Syndicate. Η Ubisoft έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα και χρόνο στο συγκεκριμένο Franchise καθώς θεωρείτε από πολλούς η αρμάδα της εταιρείας. Πάντα μου άρεσαν τα Creed. Από τη πρώτη στιγμή που έπαιξα το πρώτο παιχνίδι της σειράς με τον Altair στους δρόμους της Δαμασκού, κατάλαβα ότι η Ubisoft παρουσίαζε κάτι το νέο και το διαφορετικό. Δυστυχώς ή ευτυχώς η σειρά έχει περάσει από θύελλες και φουρτούνες καθώς δεν στάθηκαν όλοι οι AC τίτλοι στο ύψος των περιστάσεων. Υπήρχαν απογοητεύσεις όπως το δεύτερο, υπήρχαν όμως και διαμάντια όπως το Syndicate. Γενικά η Ubisoft δεν έφτιαξε απλά ένα Open World Adventure τίτλο. Όπως κάθε φορά έτσι και τώρα η εταιρεία ασχολείται με τα ιστορικά τεκταινόμενα της εποχής, δίδοντας στο παίκτη αρκετό υλικό για να ψαχτεί. Το Origins δεν σου προσφέρει απλά μία πολεμική εμπειρία. Προσφέρει στο παίκτη ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι που σε γεμίζει γνώση και διασκέδαση μαζί. Προς απάντηση των γνωστών αγνώστων που μπερδεύουν το gaming με τη οκνηρία και την αγραμματοσύνη. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε σε Pc, Ps4 και Xbox One στις 27 Οκτωβρίου. Εμείς είχαμε την χαρά να το δοκιμάσουμε στην κονσόλα της Sony, σε ένα από τα πρώτα μοντέλα του Ps4.

Όπως κάθε φορά έτσι και τώρα αρχικά, θα ασχοληθούμε με το σενάριο του Origins. Βρισκόμαστε στην Αρχαία Αίγυπτο περίπου το 49 π.χ. Παρότι δεν είμαι μεγάλος γνώστης της Αρχαίας Αιγύπτου, και ότι ξέρω το ξέρω από τις ταινίες ‘’Μούμια’’ και από τον ‘’Πάπυρους’’, για ακόμα μία φορά η Ubisoft με έκανε να ψαχτώ με το θέμα. Η γνωστή για την ελληνική της καταγωγή Κλεοπάτρα ανεβαίνει στην ιεραρχία με την βοήθεια του Ιουλίου Καίσαρα. Άμεσος στόχος σας είναι να βοηθήσετε τη Κλεοπάτρα και να εξουδετερώσετε για ακόμα μία φορά τους Templars που βρίσκονται απέναντι σας. Ποιοι είμαστε εμείς; Το όνομα μας είναι Bayek και είμαστε εκ των τελευταίων Medjay. Προφανώς και δεν το άφησα έτσι. Με λίγο ψάξιμο μάθαμε πολλά για τους Medjay και τις παραστρατιωτικές δραστηριότητές τους στον αληθινό κόσμο. Το σενάριο λοιπόν μας πάει αιώνες πριν το Syndicate. Η ιστορία είναι απλή αλλά δένει με την εποχή που θέλουν να μας παρουσιάσουν, προσθέτοντας ‘’πιασάρικα’’ ιστορικά πρόσωπα όπως η Κλεοπάτρα. Όχι τέλειο όχι κακό.

Το gameplay του Origins είναι αρκετά διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα Creed. Γενικά μου θύμισε σε ένα βαθμό Dark Souls με το Dodge και τα Executions να έχουν αρκετή γερή δόση FromSoftware. Πλέον το είδος του όπλου παίζει σημαντικό ρόλο αλλά και το κατάλληλο χτύπημα στην κατάλληλη απόσταση. Τι μας θυμίζει άραγε; Χωρίς Lock γενικά τα βρίσκεις σκούρα. Συνήθως ο Bayek κρατά ένα όπλο όπως σπαθί, τσεκούρι, ρόπαλο κλπ κλπ και μία ασπίδα την οποία πλέον τη χρησιμοποιείτε για άμυνα ενάντια σε εχθρικές επιθέσεις.

Όπως και στο Dark Souls υπάρχουν δύο χτυπήματα. Με το R1 το ‘’ελαφρύ’’ που είναι πιο γρήγορο αλλά κάνει το ελάχιστο dps και το βαρύ που γίνεται με το R2. Υπάρχει επίσης μία μπάρα η οποία γεμίζει κατά τη διάρκεια της μάχης. Κάθε φορά που φτάνει στο ανώτατο σημείο και ενεργοποιηθεί, ο παίκτης μας αποκτά δύναμη και ταχύτητα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Το stealth mode λειτουργεί για ακόμα μία φορά άψογα στο AC, αν και παρατηρήσαμε κάποια μικρά ‘’λαθάκια’’ καθώς αρπάξαμε έναν εχθρό στο ψηλό χορτάρι με τους άλλους δύο να είναι δίπλα μας χωρίς να καταλάβουν τίποτα. Είναι ένα γενικό θέμα αυτό της σειράς καθώς πάντα θεωρούσα το A.I. των αντιπάλων αρκετά χαμηλό.

Στο Origins δεν θα συναντήσετε κάτι το άτρωτο σε όποιο επίπεδο και αν το παίξετε. Το θετικό είναι πως το παιχνίδι σου οριοθετεί τα quest και υπάρχουν περιορισμοί όσο αναφορά το επίπεδο και τις περιοχές που μπορείτε να επισκεφτείτε με βάση τα level και την εξέλιξη του χαρακτήρα σας. Προφανώς αν είστε ‘’άρχοντες’’ μπορείτε να ρισκάρετε με κάποια επίπεδα διαφορά αλλά όχι πάντα. Ένα από τα αρνητικά βέβαια είναι πως στο νέο σύστημα μάχης, νιώθεις λίγο άβολα με το μοχλό του Ps4. Πρέπει ή να είσαι λάτρης του να παιδεύεσαι, ή απλά να έχεις υπομονή.

Ευτυχώς για εμάς και για τους αρχάριους η πρώτη μία ώρα του παιχνιδιού λειτουργεί σαν tutorial. Τα αρχικά quest είναι οδηγός για το τι θα ακολουθήσει. Για ακόμα μία φορά πάντως η Ubi έχει δημιουργήσει έναν κόσμο χωρίς καλούπια και χωρίς ταμπού. Μία αξιοπρόσεκτη προσθήκη στο Origins είναι το pet- ακόλουθος σας. Το μικρό γεράκι Senu, σύμβολο του αρχαίου θεού Ήλιου, μας βοηθά να χτενίσουμε κάθε γωνιά του παιχνιδιού. Επί της ουσίας έχει αντικατασταθεί το eagle vision που είχαμε συναντήσει σε άλλα Assassin’s Creed. Το θέμα είναι ότι είναι πιο εντυπωσιακό. Δεν είναι μόνο η πανοραμική σκοπιά που βλέπεις τα πράγματα αλλά και το πώς το κάνεις. Κάθε φορά που η Senu κάνει βόλτες μπορούμε να κάνουμε lock στόχους μας και να δούμε που βρίσκονται διάφορα υλικά  που μας βοηθούν σε διάφορες αποστολές κ.α.

Ο κόσμος του Origins είναι άψογα φτιαγμένος. Πόλεις όπως η Siwa και η Αλεξάνδρεια παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του σεναρίου. Ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος μας βάζει ακριβώς στο ύφος και τη χρονολογική περίοδο της εποχής. Μεγάλες αγορές, χτίσματα από λάσπη και πηλό είναι κάποια από τα στοιχεία της κοινωνίας των Αιγυπτίων. Η Ubisoft δεν μας απογοήτευσε καθώς το ελληνικό στοιχείο είναι τόσο έντονο σε κάποια μέρη της Αλεξάνδρειας, που σίγουρα θα σας κρατήσει σε εγρήγορση.

Νέες προσθήκες στο φετινό Assassin’s Creed είναι η μπάρα που βρίσκεται στο πάνω μέρος της οθόνη μας και έχει το ρόλο οδηγού. Ότι χρειάζεστε βρίσκεται εκεί καθώς πλέον δεν υπάρχει ο κλασσικός μικρός χάρτης. Το Origins είναι ένα αρκετά μεγάλο παιχνίδι. Δεν υπάρχει μόνο το κεντρικό Story, αλλά πληθώρα side quest μέσω των οποίων κερδίζετε exp για να ανέβετε επίπεδο και να μπορέσετε να ξεκλειδώσετε διάφορα skills. Μίας και αναφέραμε τα skills, ο ήρωας μας έχει 3 διαφορετικά skills trees. Το Seer, το Warrior και το Hunter. Κάθε ένα από αυτά προσφέρει και κάτι το διαφορετικό όπως καταλαβαίνετε. Οι λάτρεις του Seer style είναι αυτοί που περιπλέκουν τη ζωή τους και συνήθως επιλέγουν το silent kill. Οι Hunter είναι οι range lovers στην ουσία, ενώ οι Warriors ορμάνε με δυνατά χτυπήματα στο να εκτελέσουν τον εχθρό από κοντά. Απλά πράγματα και όχι περίπλοκα.

Ένα από τα αρνητικά του Origins ήταν η συνεχής πτώση των frames σε αρκετά σημεία των μαχών. Ps4 μεν αλλά όχι και 20 fps δε. Η ανάλυση βέβαια βρισκόταν κλασικά στα 1080p. Η συνολική διάρκεια του παιχνιδιού είναι περίπου στις 80 ώρες χωρίς να παίξει κάποιος πολλά από τα side quests. Γενικά το Origins προσφέρει άφθονη εμπειρία εξερεύνησης και αποστολών που δύσκολα δε θα σας γοητεύσουν. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα γραφικά και τον τεχνικό τομέα ο οποίος είναι εξαιρετικός σε αντίθεση με κάποια θέματα που είχαμε σε προηγούμενους τίτλους. Το Draw Distance λειτουργεί άψογα με αρκετά λεπτομερή ανάλυση του περιβάλλοντος σε όλα τα πλάνα του παιχνιδιού. Το παράδοξο είναι ότι οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι προσεγμένοι σε αντίθεση με τους npc οι οποίοι θέλουν αρκετή δουλειά θα έλεγα. Τέλος να αναφέρουμε ότι είχαμε 2-3 bugs με κάποιους εχθρούς να μπαίνουν μέσα σε τοίχους κατά τη διάρκεια της μάχης και έναν καβαλάρη πάνω σε καμήλα που μας καταδίωκε να είχε μπει κυριολεκτικά μέσα στην άμμο. Δεν ήταν ενοχλητικά και μόνο γέλιο μας προξένησαν.

Τη μουσική του Origins επιμελήθηκε η Sarah Schachner γνωστή για αρκετές δουλειές σε σειρές της Ubisoft όπως αυτή του Far Cry. Από μικρή στο βιολί, λογικό τα έγχορδα να έχουν τη τιμητική τους με αρκετούς αιγυπτιακούς-σαγηνευτικούς ήχους να κατακλύζουν το παιχνίδι. Η μουσική μας άρεσε και ιδιαίτερα το ‘’Chtonic Invasion’’. Απόλαυσα αρκετά από τα κομμάτια και δεν κουράστηκα σε κανένα σημείο.

 

Εν κατακλείδι το Assassin’s Creed Origins βάζει πλώρη για μεγάλες πωλήσεις και λογικά για το καλύτερο Creed της σειράς. Δεν μπορώ προσωπικά να το λατρέψω όσο το πρώτο αλλά σίγουρα πρέπει να παραδεχτώ ότι είναι το πιο ολοκληρωμένο. Ιστορικά δεν μπορώ να κρίνω τόσο αν είναι ακριβής ή όχι αλλά σίγουρα ακόμα και η μυθοπλασία ‘’παίζει’’ σε ένα video game. Οι νέες προσθήκες στο gameplay είναι ευπρόσδεκτες απλά νομίζω ότι το παιχνίδι ταιριάζει πλέον πιο πολύ σε keyboard παρά σε μοχλό. Τα γραφικά είναι εξαιρετικά και για ακόμα μία φορά η Ubisoft έδειξε τα δόντια της στα Cutscenes. Το παιχνίδι έχει μεγάλη διάρκεια και αξίζει κάθε cent που θα ξοδέψετε για την απόκτηση του. Από τις καλύτερες επιλογές που θα μπορούσε να κάνει κάποιος. ‘’Senu be my eyes’’…

Άλλο ένα Assassin’s Creed που πέφτει στα χέρια μας, μετά την επιτυχημένη κυκλοφορία του Syndicate. Η Ubisoft έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα και χρόνο στο συγκεκριμένο Franchise καθώς θεωρείτε από πολλούς η αρμάδα της εταιρείας. Πάντα μου άρεσαν τα Creed. Από τη πρώτη στιγμή που έπαιξα το πρώτο παιχνίδι της σειράς…

Review Overview

Γραφικά - 8.5
Gameplay - 8.5
Ήχος - 8
Αντοχή στο χρόνο - 9
Ψυχαγωγία - 10

8.8

Άψογο

Ίσως το καλύτερο Creed της σειράς

BUY NOW
User Rating: Be the first one !
9

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Gkogkas Antonis

Hello my fellow Gamers... My name is Antonios Gkogkas. I am from Greece (Xanthi-Serres) and in the last 8 years i live in Cyprus-Larnaka. I am an Animal Scientist Msc Animal Nutritionist. My first touch with video games was a mixture of luck and nintento love! My first game was snow bros on nes when my cousin gave me to test it. Since then my collecting dream was stuck in my head. My mother, 2 years later ,brought me a Ps1 with Crash Bandicoot Racing and Metal Gear Solid 1. Then all started...Uncharted Series, The last of Us and Final Fantasy is one of the most beloved games of mine... Keep gaming...Games serves us...We do not serve games!!

Check Also

Sonic Mania Plus Review (PS4)

[Εισαγωγή για παιχνίδι με μπλε χαρακτήρα. Something funny] Τι είναι μπλε και δεν κλείνει ποτέ; ...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.